viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.04.24 @ 07:22
OGLAS

U svojoj nedavnoj objavi na Facebooku Taste Atlas se osvrnuo na vrste bosanskih ćevapa.

Ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u našoj zemlji. Obično se pripremaju od mljevene junetine ili mješavine mljevene junetine s drugim mesom, poput teletine ili janjetine – začinjene mješavinom različitih začina; obično su to bijeli luk, sol, crni biber, a ponekad paprika ili ljuta crvena paprika – objašnjavaju na Taste Atlasu.

OGLAS

Nakon što je smjesa odstajala nekoliko sati ćevapi se peku na roštilju na drvenom ugljenu. Tradicionalno, jedan dio jela sastoji se od deset komada ćevapa uguranih u mekanu, vlažnu, blago zapečenu lepinju ili somun te raznih priloga, poput kajmaka, pečene crvene paprike, ajvara (posebno popularnog u Hrvatskoj i Srbiji) te sirovog luka. Postoje četiri vrste bosanskih ćevapa, a u nastavku donosimo opis za svaku pojedinu vrstu.

OGLAS

Sarajevski ćevapi

Ova jedinstvena vrsta ćevapa potječe iz Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ćevape – neki ih rade isključivo s mljevenom junetinom, soli i biberom, dok drugi koriste kombinaciju mljevene junetine i ovčetine. Sarajevski ćevapi se zadnjih godina uglavnom rade samo s mljevenom junetinom. Nakon što je smjesa pripremljena treba je ostaviti u frižider 48 sati. Zatim se peku na žaru i tradicionalno poslužuju u somunu, sa sjeckanim crvenim lukom sa strane.

OGLAS

Travnički ćevapi

Ova vrsta ćevapa priprema se u Travniku. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine i janjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom juhom koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine.

Banjolučki ćevapi

Iako se ostale varijante ćevapa rade u komadima, banjolučki ćevapi se razlikuju od svih ostalih jer se pripremaju kao mesna pločica koja se obično sastoji od četiri ćevapa povezana u niz. Obično se rade samo s mljevenom junetinom, soli i biberom, kao i sarajevski ćevapi, ali ponekad se u smjesu dodaju i mljevena teletina i bijeli luk. Nakon što su ispečeni banjolučki ćevapi se tradicionalno stavljaju u lepinju, a jelo se poslužuje s puno luka.

Tuzlanski ćevapi

Ova vrsta ćevapa dolazi iz Tuzle. Najčešće se spravljaju od kombinacije mljevene ovčetine, junetine i janjetine (najčešće u omjeru 2:1:1), iako se ponegdje pripremaju samo s junetinom. Meso se ručno miješa te začini soli i biberom, a preporučljivo je smjesu ostaviti u frižideru nekoliko sati ili cijeli dan prije pečenja. Ovi ćevapi se peku na nauljenom roštilju, a kad su gotovi, obično se još jednom začine biberom. Tuzlanski ćevapi poslužuju se u tzv. lepini (bez nj), koja se prethodno potopi u temeljac od goveđih kostiju zvanu poliv. Mladi luk ili sitno nasjeckani crveni luk tradicionalni su prilog.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM