Zrak u vitezu
OGLAS
//
Vitez, Guča Gora, Busovača
Vrijeme objave: 07.06.24 @ 08:29
OGLAS

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Vitez na vrhu planine Volujak, zajedno sa prijateljima iz PD Guča Gora i PD Tim iz Busovače.

OGLAS

Iz HPD Vitez su čestitali planinarima na usponu, a do sljedećeg susreta, svima su poslali tople pozdrave.

Volujak je, oduvijek, granična planina. Po njegovom grebenu nekada je vodila granica između Austro-Ugarske monarhije i Turskog carstva. Danas je to granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

OGLAS

Kao ostatak starih vremena i danas se mogu naći granični tornjevi, koji su manje-više očuvani duž cijelog volujačkog grebena, koji je gotovo cijelom dužinom preko 2.000 metara. Volujak se atraktivno obara u kanjon Pive, gdje se kod Mratinja nalazi i danas najviša brana na Balkanu.

OGLAS

Gacko je najveći gradić koji gravitira području planine Volujak. U posljednje vrijeme pokušava se razviti turizam gdje je jedan od ključnih resursa upravo planina Volujak. U blizini je i Klinje – jedna od prvih brana na Balkanu. Dobro očuvana sa svojom kamenom arkadom, pravi je građevinski dragulj, koja i danas zadivljuje posjetitelje.

OGLAS

Volujak spada u grupu planina, sa Maglićem i Biočem, koje zajedno čine jedinstven planinski vijenac izdašne i jedinstvene ljepote. Sa bh. strane, u planinu se ulazi sa prevoja Čemerno, preko visokih pašnjaka, paralelno sa planinom Lebršnik. To je područje jedinstvene ljepote i autentične dinarske plastike.

Sa brojnih Volujačkih vrhova preko 2.000 metara, najljepši je pogled na Trnovačko jezero. Dio Volujka pripada Nacionalnom parku Sutjeska, dok se, odmah iza međudržavne granice, logično nastavlja Park prirode Piva.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM