Zrak u vitezu
OGLAS
//
fond mio
Vrijeme objave: 15.01.24 @ 10:57
OGLAS

Zakon o MIO poznaje tri vrste mirovina: starosnu, obiteljsku i invalidsku. Istina, pravo na mirovinu može se steći i po osnovu drugih zakona, kao što su Zakon o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, Zakon o oružanim snagama, Zakon o policijskim službenicima, Obiteljski zakon i tako redom.

OGLAS

No, česta su pitanja naših sugrađana o uvjetima za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu. Posebna kategorija su razvojačeni branitelji i ratni vojni invalidi. No, kad je riječ o Zakonu o MIO treba reći da pravo na izuzetnu povoljniju starosnu mirovinu tijekom 2024. godine muškarci mogu ostvariti ukoliko imaju 63 godine i 6 mjeseci života i najmanje 38 godina i 6 mjeseci staža osiguranja (dakle, bez duplog, odn. ratnog staža, a računa se uvećani staž osiguranja, tzv. beneficirani staž), a žene to pravo mogu ostvariti ako imaju 58 godina i i 6 mjeseci života i 33 godine i 6 mjeseci staža osiguranja.

Po istom Zakonu, za ostvarivanje prava svake godine se potrebne godine života i potrebni ostvareni staž osiguranja uvećavaju.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM