viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.08.23 @ 19:06
OGLAS

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine izvršili su sve potrebne pripreme i spremne su da upute resurse Oružanih snaga BiH na područja zahvaćenim katastrofalnim poplavama, nakon snažnog nevremena koje je proteklih dana zahvatilo Republiku Sloveniju.

OGLAS

Nakon provedenih zakonskih procedura za angažiranje raspoloživih kapaciteta Oružanih snaga BiH te Zaključka Predsjedništva BiH za angažiranje resursa O BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim tijelima u reagiranju na prirodnu nesreću, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH pripremili su neophodne resurse za pružanje pomoći u poplavljenim područjima.

Procedura je pokrenuta nakon što je Republika Slovenija aktivirala Mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu za pružanje pomoći u slučaju prirodnih nesreća, čija je članica i Bosna i Hercegovina, te mehanizam NATO-ovog središta za koordinaciju odgovora u slučaju prirodnih nesreća (NATO EARDCC).

OGLAS

U skladu sa raspoloživim kapacitetima i na osnovu zahtjeva, Oružane snage BiH pripremile su Postrojbu privremenog sastava Oružanih snaga BiH, od deset pripadnika inženjerijskog bataljona, koji je uvježban za ovakve situacije, te potrebnu mehanizaciju.

OGLAS

Misija pripadnika Oružanih snaga BiH će biti pružanje potpore strukturama vlasti Republike Slovenije u reagiranju i otklanjanju posljedica poplava i djelovat će u zoni angažiranja sa pripadnicima Oružanih snaga Republike Slovenije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM