viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.08.23 @ 09:46
OGLAS

Nakon trostrukog ubojstva u Gradačcu povećan je broj poziva upućenih SOS crvenoj liniji za žrtve nasilja. Za poziv se ne odlučuju samo žrtve nasilja, već i građani koji se žele informirati na koji način mogu prijaviti saznanja o nasilju nad ženama u njihovom okruženju.

OGLAS

Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu, kaže da je nakon tragedije u Gradačcu zabilježeno enormno povećanje broja upućenih poziva.

,,Telefon non-stop zvoni, zovu žene i kažu da su uplašene, da ih je strah, posebno žene koje su žrtve i koje su se prepoznale, identificirale, dodatno su uplašene i pitaju se što će se njima dogoditi i traže ohrabrenje da prijave nasilje institucijama jer sada imaju još manje povjerenja da će dobiti adekvatnu zaštitu”, objašnjava Hodžić-Lemeš.

OGLAS

Kaže za Klix da je o ukupnom broju poziva nezahvalno govoriti jer nije vršena analiza trenutnog perioda u odnosu na isti period prošlog mjeseca ili godine. Međutim, navodi da je nakon stravičnog zločina počinjenog u Gradačcu SOS crvenu liniju u Županiju Sarajevo pozvalo 30 građana.

OGLAS

,,Mogu reći da je došlo sigurno do povećanja poziva i za 200 posto. Zovu nas žene koje su žrtve nasilja, traže pomoć, ali zovu i građani kako bi se informirali na koji način da nagovore žrtvu nasilja koju poznaju da prijavi nasilje. Ne zovu samo žrtve i možemo reći da se podiže svijest građana”; ističe Hodžić-Lemeš.

OGLAS

SOS crvena linija 033 222 000 je broj telefona koji građanima Županije Sarajevo, i šire, omogućava da tokom 24 sata prijave bilo koji oblik nasilja u obitelji: fizičko, psihološko, seksualno i ekonomsko nasilje.

,,SOS telefon je najbrži servis na koji se može dobiti adekvatna informacija, a čak i intervncija, jer SOS operaterke imaju mogućnost da pozovu policiju i upute na adresu gdje se nasilje događa. Također, ukoliko netko svjedoči nasilju, vidi da se nasilje događa, može anonimno prijaviti i SOS operateri će poslati policiju”, zaključuje Hodžić-Lemeš.

Na području Federacije BiH u funkciji je i telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u obitelji, dok je u entitetu Republika Srpska uspostavljena SOS linija 1264.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM