OGLAS
Vrijeme objave: 10.10.23 @ 19:23
OGLAS

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u prvih devet mjeseci ove godine zaprimila je 851 žalbu potrošača, što je za nešto više od 10 posto žalbi u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

OGLAS

Građani su se, kao i prethodnih godina, najviše žalili na usluge od općeg ekonomskog interesa (isporuka el. energije, grijanje, odvoz smeća, isporuka vode, telekomunikacije). Zabilježene su i komercijalne žalbe (reklamacije na kvalitetu proizvoda, garantne rokove), dok se manji dio žalbi odnosio na turističko-prijevozni sektor i financijski sektor, potvrđeno je Feni iz spomenute institucije. 

“Kao i prethodne godine, Institucija je poprilično iznenađena da se manje od 1 posto ukupnih žalbi odnosi na poskupljenja, i to većinom žalbe se odnose na komentare potrošača o različitim cijenama u različitim dućanima”, kažu iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH pa nadodaju kako masovnijeg priliva žalbi potrošača o galopirajućem rastu cijena nije bilo.

OGLAS

Na pitanje jesu li se građani žalili i na kvalitetu pojedine robe, posebno voća i povrća, iz Institucije odgovaraju da su zaprimili značajan broj žalbi i na kvalitetu pojedine robe, no u 99 posto predmeta to se odnosilo na kupljenu obuću.

OGLAS

Također, upitani žale li se građani i da su nekad jedne cijene na policama, a druge na blagajnama, kao i na akcijske cijene, koje to ponekada i nisu, iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH ističu kako se slično, kao i na poskupljenja, manje od 1 posto ukupnih žalbi potrošača odnosilo na ovakve slučajeve.

OGLAS

Povećan broj žalbi oko online trgovine

U protekle tri godine Institucija bilježi i povećanje broja žalbi vezanih za online trgovinu.

“Ono što je cijelo vrijeme evidentno kod ovih žalbi jeste da se u najvećoj mjeri odnose ne na žalbe na regularne trgovine i zakonski prijavljene, već na online kupnju proizvoda od neovlaštenih prodavača (ili fizičkih osoba, ili prevaranata) putem socijalnih mreža. Ovakve vrste žalbi proizlaze potrošačka prava i potrošača upućujemo u lokalne (županijske ili entitetske) MUP-ove, budući da se radi o kaznenim dijelima prevare i otuđenja”, napominju iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM