viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.07.23 @ 17:38
OGLAS

Savez samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine neće ostaviti rudare Rudnika mrkog uglja Zenica usamljene u njihovoj borbi za ostvarivanje prava na plaću te će sutra u Sarajevu ispred zgrade vladajućeg društva Javno poduzeće Elektroprivreda BiH održati najavljeni prosvjed – kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Zenici predsjednik SSSRR FBiH Sinan Husić.

On je nakon današnje sjednice Predsjedništva SSSRRFBiH u Zenici, najavio da će sutra na prosvjdima u Sarajevu koji će biti organizirani u periodu od 11 do 14 sati, biti 500 radnika iz sedam rudnika Koncerna JP EPBiH.

OGLAS

,,Mi ne tražimo sutra da nas bilo tko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se događa…Sutra želimo kazati da smo ujedinjeni”, poručio je Husić.

OGLAS

Kako je rekao, pokušali su ih iz nekih struktura EPBiH usmjeriti na neke druge adrese, kako bi riješili pitanje isplate plaće za zeničke rudare.

OGLAS

,,Ali, mi kažemo: Rudari su uvijek na pravoj adresi i državo što čekaš?! Ako i sutra ne urodi plodom to što ćemo mi uraditi, država mora uraditi ono što treba država da uradi i prestati muku i iživljavanje nad 830 radnika RMU Zenica”, poručio je Husić.

Podvukao je kako zenički rudari moraju dobiti plaću za lipanj, onako kako su po Sporazumu potpisanom 3. srpnja, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku dobili i za mjesec svibanj. Napomenuo je kako su već na adresu novog ministra energije, industrije i rudarstva FBiH Vedrana Lakića uputili dopis u kojem traže da “RMU Zenica mora biti prvo pitanje kojim se treba baviti.

Treba izvršiti analizu od početka do kraja, vidjeti na planu ljudskih resursa što imamo, što je moguće, uz poticajne otpremnine, penzionirati, što je moguće uraditi na sporazumnom prekidu ugovora o radu, šta je moguće preusmjeriti iz određenih službi u proizvodne procese…Na kraju krajeva, treba preispitati gdje su ti ljudi koji se samo na papiru vode da su radnici RMU Zenica, jer nam to proizvodnja i radnici iz proizvodnog procesa govore ovih dana, ima i takvih. Stavili smo to na papir”, kaže Husić.

Kako je dodao, raspolaže informacijama da je jutros iz resornog ministarstva naloženo direktoru RMU Zenica “da radi ovo o čemu pričamo”.

O potrebi revidiranja odnosa između rudnika iz sastava tog koncerna te vladajućeg društva EPBiH, Husić je izrazio nadu da se nova Vlada FBiH i buduće rukovodstvo EP BiH, “neće uplašiti odlučnosti Sindikata za te procese.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM