Zrak u vitezu
OGLAS
//
Koordinacija i daljnji koraci glede saniranja štete
Vrijeme objave: 18.10.24 @ 15:41
OGLAS

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara upriličila je danas sastanak na temu sanacije šteta razornih poplava koje su nedavno pogodile našu zemlju, točnije, četiri općine i jedan grad u Federaciji BiH, odnosno dvije županije.

OGLAS

Sastanku su nazočili dopredsjednik Vlade FBiH i načelnik stožera Civilne zaštite FBIH, Toni Kraljević kao i direktor Civilne zaštite FBiH Aldin Brašnjić. Sastanku su se odazvali i načelnici odnosno gradonačelnici pogođenih općina, Osman Ćatić (Konjic), Damir Šabanović (Jablanica), Mladen Mišurić-Ramljak (Kiseljak), Sabahudin Klisura (Fojnica), Renato Pejak (Kreševo).

Ministar Kraljević je ukratko sumirao trenutna sredstva odnosno programe koji će sa razine Federacije biti na raspolaganju. Riječ je prije svega o Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta koje je objavilo javni poziv poslovnim subjektima, zatim Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike koje će pomoći fizičke osobe dok će Federalno ministarstvo obrazovanja određenim sredstvima sanirati pogođene obrazovne ustanove. U cilju obnove stambenih jedinica reagirat će i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

OGLAS

Načelnici i gradonačelnik su izvijestili nazočne o trenutnoj situaciji, potrebama, žurnim koracima koji su od pomoći njima odnosno pogođenom stanovništvu te uputili pitanja i zahtjeve prema nazočnim predstavnicima viših razina vlasti.

OGLAS

Razgovarano je i o metodologiji podjele sredstava, procjenama štete na razinama općina, županija, ali i povjerenstvu formiranom od strane Vlade Federacije.

OGLAS

Velik broj upita i zahtjeva i dalje je aktivan i prema direktoru Brašnjiću, a načelnici upozoravaju i na daljnju potrebu za koordinacijom kako na terenu, tako i kada su u pitanju brojni pozivi za pomoć, humanitarne udruge, ali i pojedinci. Također apeliraju da se ne donira logistika u vidu hrane, odjeće ili vode, jer toga već odavno ima i previše.

Razgovarano je i o pomoći odnosno sredstvima državne razine, točnije uputama koje se očekuju od Vijeća ministara kao i prijeko potrebnoj obnovi putne infrastrukture gdje će također sve razine vlasti morati žurno djelovati ovisno od kategorije ceste te apelirali da se pomogne i poslovnim subjektima, jer osim što se stanovništvo mora prije zime zbrinuti, život se mora nastaviti i kada je poslovanje u pitanju.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM