viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.05.24 @ 10:56
OGLAS

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine Mersiha Beširović je povodom Međunarodnog dana rada govorila o radnoj snazi u bh. trgovini.

Smatra da se mijenja svijest građana o radničkim pravima trgovaca, a kao primjer za to je istaknula aktivnost Sindikata ,,Kupuj 30. travnja da bismo svi bili slobodni 1. svibnja” za koju je navela da su građani bili oduševljeni.

OGLAS

,,Zaista bismo kupovinu trebali obaviti prije praznika i pritisak javnosti je urodio plodom. To što su trgovine bile zatvorene nema veze s nekim zakonskim rješenjima, već je to isključivo rezultat pritiska javnog mnijenja, kao i činjenice da postoji manjak radne snage”, napomenula je tokom gostovanja na TVSA. Kako je konstatirala, poslodavci postaju sve svjesniji koliko su im radnici važni. Beširović je također podsjetila da su mnogi zanemarivali sindikalna upozorenja da će se dogoditi manjak radne snage i u trgovini.

OGLAS

,,Kada smo upozoravali da će i trgovina biti na udaru manjka radne snage, da će snositi posljedice egzodusa, smijali su nam se. Kazali su: ‘Pa ne mogu baš ljudi iz Nepala i Afganistana raditi u trgovini’, vidite da itekako mogu”, kazala je. Za nju je bio frapantan podatak sindikalnih kolega iz Hrvatske da pojedine trgovine u ovoj državi rade samo jednu smjenu. Pribojava se da će situacija u Bosni i Hercegovini biti još gora, tj. da će se dogoditi ono što se dogodilo u pojedinim europskim zemljama. ,,Liberalizacija uvoza radne snage će još više srozati uvjete rada i iznose plaća”, upozorila je.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM