viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.05.24 @ 09:24
OGLAS

U utorak, 7. svibnja u Zagrebu je održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljen program komemoracija u povodu obilježavanja 79. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

Organizator komemoracija je Počasni bleiburški vod (PBV), a suorganizatori u liturgijskom dijelu su Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH). Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

OGLAS

U ime organizatora govorio je zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač, a u ime suorganizatora glasnogovornik HBK-a Zvonimir Ancić. Glasnogovornik Ancić najavio je kako će se u petak, 17. svibnja u 16:00 sati i 16:30 sati izmolit molitve te položiti vijenci i zapaliti svijeće pored spomenika Bleiburškim žrtvama na groblju u Untreloibachu i na Bleiburškom polju.

OGLAS

Molitvu će predvoditi fra Pavo Dominković, voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, a vijence će položiti i svijeće zapaliti Daniel Glunčić, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji, i izaslanstvo Počasnog bleiburškog voda (PBV).

OGLAS

– Također, u petak, 17. svibnja u 18:00 sati, u organizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zajedničkog tijela Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BKBiH) te Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu i austrijske župe Bleiburg, služit će se sveta misa u župnoj Crkvi Svetog Petra i Pavla u Bleiburgu, koju će predvoditi fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Svetu misu direktno će prenositi Laudato TV, Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB), kao i Hrvatski katolički radio (HKR). – U subotu, 18. svibnja u 09:30 sati, održat će se komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda kod Središnjeg križa na groblju Mirogoj u Zagrebu, gdje će državne delegacije predvođene predsjednikom Hrvatskog sabora položiti vijence i zapaliti svijeće. Potom će vojni ordinarij mons. Jure Bogdan izmoliti molitvu odrješenja, a predstavnik Mešihata Islamske zajednice u RH dovu.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i RTV HB, kao i HKR, izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu. – Također, u subotu, 18. svibnja u 12:15 sati, služit će se sveta misa u Crkvi Muke Isusove u Maclju koju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. HRT i RTV HB, kao i HKR, izravno će prenositi svetu misu iz Maclja. – U nedjelju, 26. svibnja u 12:00 sati, pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, na Radimlji kod Stoca održat će se središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Svetu misu predvodit će mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski, a potom će se položiti vijenci i zapaliti svijeće u ime HNS-a BiH, državnih delegacija, PBV-a, braniteljskih udruga itd. RTV HB će izravno prenositi komemoraciju na Radimlji, donosi facebook stranica Počasnog Bleiburškog voda.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM