viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.07.23 @ 09:33

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Orašju, nakon sastanka koji su predstavnici devet stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor (HNS) održali s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, da je HNS ključni stabilizirajući element svih odnosa u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da u problemima koje danas imamo u BiH na različitim relacijama, način na koji HNS pokušava raditi zajedno s predstavnicima Hrvatske, može osigurati da političkim sredstvima osiguramo euroatlansku budućnost, te ekonomsku i svaku drugu stabilnost u BiH.

OGLAS

Plenković je rekao da je upravo to političko jedinstvo stranaka omogućilo da bude formirana nova vlast u BiH, te da Vijeće ministara BiH pokaže funkcionalnost, reformski karakter i značajan međunarodni angažman.

OGLAS

Dodao je da je to je novi pozitivan zamah koji ide za tim da, nakon što je BiH uz snažnu podršku Vlade Hrvatske dobila kandidatski status, dođe u poziciju, da taj reformski put i europska dinamika budu još brži i učinkovitiji na dobobit svih građana BiH i svih konstitutivnih naroda.

OGLAS

Plenković je naveo da je Hrvatska, koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće i ima uglednu reputaciju u međunarodnoj zajednici, sada u poziciji da još više pomogne Bosni i Hercegovini, a da pri tom posebno vodi računa o Hrvatima kao konstitutivnom narodu, na korist svih.

Planković je istakao da četiri milijarde eura trgovinske razmjene pokazuje koliko smo jedni drugima važni partneri, kao i 1,3 milijarde investicija iz Hrvatske u BiH.

Naveo je da će naredne godine Hrvatska sa zadovoljstvom biti zemlja partner na Mostarskom sajmu i izrazio želju da BiH uskoro ispuni uvjete za početak pregovora o članstvu u EU.

Plenković je naglasio da sve to pokazuje snažnu, kontinuiranu i odgovornu politiku Hrvatske da kao prijatelj, partner i susjed bude najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar EU.

On je izrazio želju da BiH uspije u reformskim naporima koje poduzima Vijeće ministara BiH na putu ka članstvu u EU.

-Time bi BiH nakon stjecanja kandidatskog statusa kojeg smo snažno podržali u prosincu prošle godine, bila u poziciji i da otpočne pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Sve je to dio onoga što je snažna, kontinuirana i odgovorna politika Republike Hrvatske, posebno vlade koju predvodim već sedam godina, poručio je Plenković.

Oglasi
LM