viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.10.21 @ 12:00

Iz Ministarstva obrane BiH reagirali su na tvrdnje predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH Redže Mehića u kojima kaže da određeni pripadnici OS BiH traže da se kroz parlamentarnu proceduru provede zakon kojim bi oni imali veće mirovine od plaća.Kako su rekli iz Ministarstva obrane BiH, pripadnici OS BiH, rezidenti Federacije BiH, pravo na mirovinu ostvaruju u skladu s poglavljem 5. Zakona o službi u OS BiH, prema kojem svi pripadnici OS BiH imaju iste uvjete umirovljenja, piše Klix.ba

“Institucije Federacije BiH su svojim propisima pripadnike OS BiH podijelile u tri isplatne grupe, pri čemu su umirovljeni pripadnici OS BiH, kao i oni pripadnici s pravom na umirovljenja, poslije 1. ožujka 2018. godine, u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na sve prethodno umirovljene”, kažu iz MO BiH, dodajući da se razlike u isplatama za pojedine kategorije umirovljenih pripadnika OS BiH kreću i do 700 KM.

OGLAS

Dodaju da se u odnosu na sve druge kategorije, jedino za pripadnike OS BiH u FBiH, na osnovu Zakona o službi u OS BiH, financijska sredstva u ovu svrhu osiguravaju iz doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika i iz proračuna, što predstavlja znatan iznos u fondu PIO/MIO.

OGLAS

“Na osnovu ove činjenice Ministarstvo obrane BiH je pokrenulo inicijativu da se izvrši usklađivanje mirovina svih vojnih osiguranika. Pojedini zastupnici u Parlamentu Federacije BiH su na osnovu inicijative MO BiH izradili prijedlog propisa o izvanrednom usklađivanju mirovina vojnih osiguranika. Po tom prijedlogu kategorije umirovljenih vojnih osiguranika u periodu poslije 1. ožujka 2018. godine, ne bi imale veće mirovine od plaća”, dodaju iz MO BiH.

OGLAS

Zaključili su da bi ovim prijedlogom pojedinih zastupnika u Parlamentu FBiH došlo do izjednačavanja prava svih vojnih osiguranika i osigurale bi se jednake mogućnosti u pogledu umirovljenja za iste kategorije profesionalnih vojnih lica.

“Također, predložena rješenja ne bi imala utjecaj na ostale kategorije umirovljenih osoba u Federaciji BiH”, zaključuju iz MO BiH.

Oglasi
LM