viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.10.21 @ 08:53

U Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine danas su razmatrali izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama (OS), a kojima se želi postići i lakši prijem u Oružane snage.

Kako su priopćili iz ovog ministarstva, njihov radni tim za sveobuhvatnu analizu koncepta prijema u vojnu službu je menadžmentu Ministarstva obrane i zapovjedništvu Oružanih snaga predstavio finalizaciju prijedloga Zakona o službi u Oružanim snagama.

OGLAS

Zakonskim usvajanjem prijedloga, kako je navedeno, olakšao bi se prijem u službu, omogućio lakši i pravedniji postupak prelaska vojnih osoba u više kategorije službe te pomogla bolja kadrovska popunjenost Oružanih snaga.

OGLAS

Predstavljanju prijedloga izmjena prisustvovao je ministar obrane Sifet Podžić (DF) sa zamjenicima Mijom Krešićem (HDZ) i Mirkom Okolićem (SNSD), tajnik Ministarstva obrane Muhamed Smajić, pomoćnik ministra obrane za personal Sead Muratović, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem te generali Tomo Kolenda i Radovan Ilić, kao i ostali visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga.

OGLAS

U radu stručnog tima sudjelovao je, kako je istaknuto, i pravni savjetnik NATO stožera u Sarajevu Dario Šikuljak.

Predložene izmjene zakona, propisa i procedura, definirane nakon, kako je naglašeno, više radnih sastanaka i stručnih radionica koje je podržao i NATO stožer u Sarajevu, obuhvaćaju osam područja.

Pojam kandidata na obuci od sada bi se odnosio, kako je obrazloženo, samo na eksterne aplikante, odnosno one koji se prijavljuju izvan sustava. Interni aplikanti bi zadržali svoj status profesionalne vojne osobe, što sada nije slučaj.

Redefiniranjem pojma obuke za prijem i starosne granice za prijem, kao i određivanjem novih uvjeta u postupku, javni oglas za prijem vojnika bio bi, kako je podcrtano, stalno otvoren i građani bi se mogli prijaviti za službu u svako doba, dok bi se starosna granica za prijem dočasnika i časnika podigla na navršenih 39 godina života.

Rješavanjem statusa internih kandidata profesionalne vojne osobe u postupku prijama u dočasnike i časnike, kako je navedeno, zadržale bi svoje profesionalne ugovore i status do okončavanja obuke.

Uređenjem metoda i načina prijema ukinuo bi se uvjet prijema u početnom (najnižem) činu za profesionalne vojne osobe. Time bi se deficitarnim specijalistima omogućio prijem i u višem činu.

Predloženim izmjenama bi se uvela, kako je priopćeno, nova stanja profesionalnih vojnih osoba i unaprijedile procedure prestanka službe.

U radnom timu su zaključili da ove izmjene Zakona neće zahtijevati veliko povećanje financijskih izdataka.

U raspravi nakon prezentacije, ministar Podžić je pohvalio prijedloge i čestitao stručnom timu na provedenim analizama i finaliziranju prijedloga. Pozvao je sve sudionike procesa da budu i dalje odgovorni u konačnoj pripremi prijedloga za upućivanje u zakonodavnu proceduru, piše Klix.ba.

General Mašović je uvjeren da će predložene izmjene biti nov motivacijski faktor i stvoriti natjecateljski duh za prevođenje profesionalnih vojnih osoba u više kategorije službe, što će pomoći unaprijeđenju kadrovske popune.

Predložene izmjene bile su javno dostupne na web stranici E-konsultacije od 29. rujna do 14. listopada ove godine i na njih nije bilo nikakvih primjedbi, priopćili su iz Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

Oglasi
LM