viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.03.24 @ 14:42

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima klimatološko proljeće (1. ožujka – 31. ožujka 2024.) trebalo bi da bude nešto toplije u odnosu na višegodišnji prosjek koji se odnosi na period 1981.- 2010. godine. 

Temperaturna odstupanja neće biti u toj mjeri izražena kao što su bila u prosincu ili veljači protekle zimske sezone. Vjerojatnost ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 40 posto. Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija ili u granicama prosjeka u odnosu na referentni niz. Veća temperaturna odstupanja se očekuju u sjevernim područjima Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

OGLAS

Proljeće 2024. godine, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Iako se očekuje nešto toplije vrijeme, nisu isključeni hladni periodi sa izraženim negativnim temperaturama zraka. Pojava mraza moguća je do treće dekade travnja.

OGLAS

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tijekom proljeća 2024. je do 13, a na području južne Hercegovine do tri mrazna dana. Ukupna sezonska suma padavina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi u centralnim i većem dijelu južnih područja naše zemlje biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

OGLAS

Natprosječne količine oborina prognoziraju se na području Posavine i Semberije.  Raspored oborina biće neujednačen, a najmanje ih se prognozira sredinom proljetnog perioda. Očekivane ukupne količine oborina trebale bi biti manje u odnosu na proljeće 2023. godine.

Dostupni prognostički materijali po pitanju oborina, predviđaju ispod (40 posto) vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izgledna, ali periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati, navodi se u priopćenju.

Iz FHMZBiH napominju da je prognoza oborina na duži vremenski period složenija i sa manjom vjerojatnosti za uspješnost u odnosu na prognozu temperature. 

Oglasi
LM