viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 07.10.23 @ 10:59

U jeku porasta slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, ljute i zabrinute građanke/građani, ženske aktivističke formalne i neformalne skupine i svi koji odbijaju da šute, pozvali su građane na prosvjede pod sloganom “Nijedna više!” u srijedu, 11. listopada u 16 sati.

Prosvjedi će se organizirati u Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Sarajevu, Zenici, Lukavcu i Banja Luci.

Na prosvjedima će se pročitati zahtjevi koje aktivisti upućuju prema nadležnim institucijama, ali i čitavoj javnosti.

Zašto prosvjedi?

Organizatori su poručili i zbog čega se organiziraju zahtjevi:

  • Zato što je 48 posto žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje.
  • Zato što se u 84 posto slučajeva nasilje u obitelji i intimnim vezama nikada ne prijavi.
  • Zato što oko 70 posto istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužiteljstvima bude obustavljeno.
  • Zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo.
  • Zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su “same krive”, jer imaju “dug jezik”, jer im je “dekolte previše otvoren”, jer se “prave pametne”, jer su “izabrale pogrešnog čo’eka”, “ko im je kriv!”
  • One nisu krive! KRIV je, na prvom mjestu, u društvo duboko ukorijenjen sustav nejednakosti – naširoko njegovana patrijarhalna svijest koja žene i sve “druge” smatra niže vrijednim ljudskim bićima, objektima koje se posjeduje, subjektima koji se tlače i guraju na najnižu društveno-ekonomsku ljestvicu – prve na udaru prekomjerne zloupotrebe moći i upotrebe sile. U kući, na ulici, na radnom mjestu, u javnom prostoru. Nigdje se ne osjećaju sigurno.
  • KRIVE su institucije i politike koje to dozvoljavaju. KRIVA je javnost koja im to dopušta.

,,Stoga, tražimo hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te korjenitu promjenu u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prećutno odobravaju. Svaki naredni slučaj femicida je odgovornost cijelog društva. Pozivamo vas da svojim sudjelovanjem i djelovanjem glasno poručite: Niti jedna više!”, priopćeno je.

Oglasi
LM