viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.05.24 @ 15:17
OGLAS

U Sarajevu je danas, 1. svibnja, održana prosvjedna šetnja Sindikata radnika u trgovini i i uslužnih djelatnosti.

Više desetina osoba se okupilo ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odakle su krenuli na prosvjednu šetnju prema središtu Sarajeva. Među porukama koje su ispisane na plakatima našle su se zanimljive poruke poput: “Vi na odmor, mi na ulicu”, “Mi smo za vas glasali, sad vi glasajte za naše plaće i praznike”, “I kasirka želi ići na more za 1. svibanj”, te brojne druge. Glavna poruka i sam naziv prosvjedne šetnje bila je “EU – Idemo? Il’ je gotovo?”

OGLAS

Kako su naveli u priopćenju za javnost u najavi prosvjedne šetnje, uputit će jasne zahtjeve Vijeću ministara BiH u kojima traži da u procesu pristupanja sindikat mora biti ključni faktor. ,,STBIH zahtijeva i formiranje odbora/povjerenstva pri Parlamentu BiH za praćenje procesa pregovora i uključivanje sindikata u to radno tijelo, insistira na transparentnosti pregovora i da pristupni pregovori ne mogu dovesti do smanjenja nivoa nijednog radničkog prava. Također, želi socijalni dijalog i neće dozvoliti vlastima isključivanje socijalnih partnera”, ističu u priopćenju.

OGLAS

Važni zahtjevi prema ovoj razini vlasti su, kako dodaju, i izrada i objavljivanje nacionalnog plana kolektivnog pregovaranja po kojem 80 posto radnika mora biti pod kolektivnim ugovorom u skladu sa Direktivom EU o minimalnoj plaći. STBiH, kako naglašavaju, traži uklađivanje minimalne plaće sa troškovima života, u skladu sa EU direktivama.

OGLAS

Osim Vijeću ministara BiH, STBIH je uputio zahtjev i Izaslanstvu Europske unije u Sarajevu sa molbom za potporu da kroz pristupne pregovore kao sindikat bude uključen u procese usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama, ali i da istovremeno učine sve kako bi se uskladili entitetski zakoni i smanjile razlike u pravima i primanjima radnika u BiH.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM