viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.03.24 @ 17:21

Postupajući po obavijesti EU RASFF (Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o prisustvu Aflatoksina u suhim smokvama porijeklom iz Turske čiji je uvoznik Bernina d.o.o. Široki Brijeg, Federalni inspektorat za hranu pristupio je vršenju inspekcijskih nadzora u prodajnim objektima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Inspekcijskim nadzorima je utvrđeno da se u jednom prodajnom objektu sporni proizvod nalazio u prodaji. Zatečena je količina (4 pakovanja) odmah stavljena izvan prometa, a protiv odgovornih će biti poduzete zakonom propisane mjere.

Oglas

Kako bi se spriječila dalja distribucija spornog proizvoda, obavijest je proslijeđena i svim županijskim inspekcijskim organima u FBiH na dalje postupanje i djelovanje na području njihove nadležnosti.

Aflatoksin je proizvod plijesni Aspergillus flavus. Takva se plijesan vrlo često razvija u područjima vlažnih i toplih klima. Plijesan koja sintetizira aflatoksin često se nalazi i u spremnicima, kontejnerima, utrobama brodova, silosima za skladištenje namirnica, primjerice, zrna žita, voća, nekih vrsta povrća, orašastih plodova, kave, kakaovaca, začina. Stoga posebnu pozornost poduzimaju proizvođači kave i čokolada kako bi se sirova kava i kakaovac dopremljeni iz tropskih predjela Afrike i Južne Amerike dodatno kontrolirali na prisutnost aflatoksina prije nego se u lukama ta sirovina iskrca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM