Zrak u vitezu
OGLAS
//
rezultati izbora
Vrijeme objave: 14.10.24 @ 13:48
OGLAS

Izuzmu li se većinski hrvatske općine u Zeničko-dobojskoj županiji, Žepče i Usora, te Vareš, u kojem su Hrvati također bili većina, a danas ih u toj općini čine tek trećinu stanovništva, u ostalim općinama i gradovima pet većinskih bošnjačkih županija; Sarajevskoj, Unskosanskoj, Tuzlanskoj, Goraždanskoj i Zeničko-dobojskoj hrvatske stranke uspijele su osvojiti svega četiri vijećnička mandata, piše Hrvatski Medijski Servis.

OGLAS

I to, kako otkriva HMS, tri u općinama i gradovima Tuzlanske županije, po jedan u Gradskom vijeću Tuzle i općinskim vijećima Srebrenika i Čelića, te jedan u općini Kakanj u Zeničko-dobojskoj županiji. Sva četiri mandata osvojili su kandidati HDZ BiH

U Republici Srpskoj situacija je još gora. Hrvatske stranke u tom su entitetu osvojile samo 2 odbornička mandata- jedan HSS u Pelagićevu i jedan HDZ BiH u Šamcu. U Derventi gdje je Hrvati prije rata živjelo 23.000 i bili relativna većina hrvatske stranke nisu uspijele prijeći ni izborni prag, kao ni u Modriči gdje su činili 25 posto stanovništva i Bosanskom Brodu gdje su činili 30 posto stanovništva.

OGLAS

To, ukazuje na činjenicu da je nakon ratnog progona, iz područja koje je kontrolirala Armija R BiH i Vojska Republike Srpske nastavljen trend iseljavanja hrvatskog stanovništva.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM