viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Cijene stanova do 4000
Vrijeme objave: 29.09.24 @ 21:04
OGLAS

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini vrtoglavo rastu, a za mnoge mlade ljude san o vlastitom stanu postaje sve nedostižniji.

OGLAS

Cijene stanova u novogradnji dosežu i do 4.000 KM po četvornom metru, što predstavlja povećanje od 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. Vlasnik agencije za nekretnine, Franjo Sivrić, ističe kako su cijene stanova “otišle u nebesa” te postavlja pitanje tko uopće može priuštiti takve cijene s obzirom na primanja u Mostaru i BiH.

Prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi oko 1.300 KM, što jedva pokriva osnovne troškove života, a država mladima gotovo uopće ne pruža potporu u stjecanju prve nekretnine. Većina mladih može si priuštiti stan jedino putem kredita, koji vraćaju i do 20 godina. No, predsjednik udruge “Futura” Marin Bago upozorava kako ne može svatko dobiti potreban kredit, što mnoge mlade prisiljava na plaćanje visokih stanarina.

OGLAS

Investitori u BiH imaju potpunu slobodu formiranja cijena, što, prema Baginim riječima, često dovodi do njihovog pretjeranog bogaćenja. Bago zagovara ideju da se stjecanje prve nekretnine za mlade obitelji prepozna kao osnovna usluga, kako bi se ograničila zarada investitora.

OGLAS

Osnovni razlog rasta cijena nekretnina leži u slaboj ponudi, napominje Sivrić, jer u Mostaru na zapadnoj strani trenutno postoje samo dvije stambene zgrade u izgradnji, a stanovi se brzo rasprodaju.

OGLAS

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra kako pritisak na gradove dodatno povećava cijene, dok ruralna područja gube atraktivnost zbog nedostatka suvremene infrastrukture. Bago dodaje kako bi mikro-lokacije s potpunim sadržajem za mlade obitelji mogle biti rješenje za smanjenje pritiska na gradove.

Unatoč nekim subvencijama za prvu nekretninu i oslobađanju od poreza koje nude pojedine lokalne zajednice, većini mladih u BiH vlastita nekretnina ostaje nedostižan san.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM