viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.01.23 @ 07:56
OGLAS

Mirnesa S. nakon spektakularne pljačke milijun eura iz firme gdje je radila digla je njemačku policiju, ali i druge europske policijske agencije na noge.

Oko kradljivice se danima stezao obruč, a tamošnja policija je ponudila i nagradu od skoro 40.000 eura za informaciju koja bi dovela do njenog uhićenja te se na kraju odlučila predati organima gonjenja. Time je djelomično stavljena točka na ovaj slučaj o kojem bruje svjetski, ali i bh. mediji, budući da pljačkašica vuče korijene upravo iz Bosne i Hercegovine.

OGLAS

Sada se postavlja “mali milijun” pitanja, od toga da li je imala saučesnike pa do toga gdje se krila. Njemački mediji ranije su objavili da je na aerodrom u Njemačkoj, gdje je preko odvjetnika dogovorila predaju, doputovala iz Crne Gore.

OGLAS

Ipak, ključno pitanje i najveća enigma je – gdje su novci?

OGLAS

U međuvremenu, nekada luksuzni život zamijenila je sa ćelijom, a sada se postavlja i pitanje – kakva kazna je očekuje?

Sarajevski odvjetnik Omar Mehmedbašić, koji iza sebe ima na desetine klijenata koji su uradili slična krivična djela, istina sa mnogo manjim plijenom, pojasnio je za portal Radiosarajevo.ba da Mirnesi u prilog ide nekoliko olakšavajućih okolnosti, uključujući i to da se predala policiji.

,,Koliko sam upućen u ovaj slučaj, ona je osumnjičena da je ukrala milijun eura iz njemačke kompanije za prijevoz novca. Međutim, iz dosadašnje istrage može se zaključiti da tamošnji istražitelji nemaju dokaza da je “radila” u okviru kriminalne organizacije, što je svakako olakšavajuća okolnost”, kaže Mehmedbašić i nastavlja:

,,Ovaj slučaj bi mogao biti okvalificiran kao krivično djelo pronevjera ili krađa. Međutim, zbog velike sume novca vjerojatno će se teretiti za tešku krađu. Nije isto kada netko ukrade 100 ili 10.000 KM”.

Mehmedbašić dodaje da u ovom slučaju nije riječ o pljački u kojoj je korišteno oružje.

Nema teškog krivičnog djela

“Dakle, nitko nije povrijeđen, nije bila stresna situacija za oštećene, nemaju pretrpljen strah i samim tim ne spada u teško krivično djelo…”, pojašnjava Mehmedbašić.

Na naše pitanje da li bi joj u prilog išla opcija da otkrije gdje se nalazi milijun eura, Mehmedbašić kaže:

“U tom slučaju oni bi nju pustili da se brani sa slobode”, zaključio je Mehmedbašić.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM