viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.09.23 @ 21:25

Politički potresi koji ovih dana potresaju Zeničko-dobojsku županiju i Žepče barem kada je hrvatska politička scena u pitanju otvorili su niz mogućnosti za novo preslagivanje na političkoj sceni.

Ivo Tadić, zastupnik u Skupštini Županije i izaslanik u Domu naroda FBiH je donio odluku o napuštanju HDZ-a BiH nezadovoljan načinom na koji su provedeni unutarstranački izbori gdje su nova pravila omogućila, kako je naveo, dominaciju Općinskoj organizaciji Žepče i dvojcu Zovko – Martić. Dobro upućeni u novonastalu situaciju ističu kako ovakav rascjep na političkoj sceni u općini Žepče ali Županiji nije bio još od vremena raskola unutar HDZ-a BiH te osnivanja HDZ 1990.

Činjenica jeste kako je Tadić uvaženi politički i javni djelatnik te da su njegovu odluku o napuštanju HDZ BiH pratili i mnogi drugi aktivni članovi političke zajednice kao npr. Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, a da se kriza koja je prvenstveno nastala u Žepču prelila na cijelu Županiju te da bi mogla imati ozbiljne političke reperkusije u budućnosti.

Svaka kriza nudi i nove mogućnosti. Sasvim sigurno jeste da je novonastala situacije otvorila širok prostor za nove političke aranžmane na ovom prostoru, gdje je HDZ BiH prethodno imao potpuni nacionalni ekskluzivitet. Ivo Tadić je najavio kako će djelovati kao nezavisni zastupnik, a svi ostali nezadovoljnici koji su napustili HDZ BiH najprije su govorili o osnivanju potpuno novog političkog subjekta. Oni su postali meta interesa drugih opozicijskih stranaka u hrvatskom narodu. Razgovarali su s predstavnicima HDZ 1990 o djelovanju u okvirima ove stranke, a najnovije informacije govore kako su se upravo u Vitezu sastali Ivo Tadić i Ivan Vukadin, također bivši HDZ-ovac koji je zbog krize u odnosima unutar Hercegbosanske županije osnovao novu stranku (Hrvatski nacionalni pomak) te postao premijer ove županije poslavši HDZ BiH u oporbu. O čemu je danas razgovarao ovaj dvojac možemo samo pretpostavljati ali poznajući prethodno opisanu situaciju, usudili bi se i nagađati i staviti znak upitnika na novi politički savez u BiH

OGLAS

Oglasi
LM