OGLAS
Vrijeme objave: 02.07.24 @ 15:34
OGLAS

 U završnom tjednu pred podnošenje kandidatskih lista za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, nervoza unutar stranaka raste. Rok za podnošenje kandidatskih lista istječe 8. srpnja u 16 sati, a Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) treba ih ovjeriti do 2. kolovoza. Liste će biti objavljene do 22. kolovoza, kada počinje završna faza priprema za izbore 6. listopada.

OGLAS

SIP će provesti ždrijeb za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima. U sljedećem tjednu, SIP će izlagati privremene izvatke iz središnjeg biračkog popisa koji će biti zaključen do 22. kolovoza. Otkriveno je da više od 163.000 osoba na popisu nema važeće dokumente, što može značajno utjecati na izborni proces, prenosi Večernji list.

Proces digitalizacije u BiH, uključujući usluge poput e-građanina, još uvijek nije u potpunosti implementiran zbog političkih nesuglasica među entitetima. SIP će objaviti broj birača za svaku izbornu jedinicu do 29. kolovoza i preliminarno rasporediti ulice za biračka mjesta do 1. kolovoza. Biračka mjesta bit će određena do 2. kolovoza, a lokacije za glasovanje objavljene do 21. rujna.

OGLAS

Ždrijeb za izbor predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora održat će se najkasnije do kraja tjedna, a njihova imenovanja završit će do 22. kolovoza. Potrebno je izabrati 12.000 članova biračkih odbora, no prijavilo se samo 9000 kandidata.

OGLAS

Promjene Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt, izazvale su nezadovoljstvo među vladajućim strankama zbog političkog sastava SIP-a. SIP je kaznio Našu stranku i Narod i pravdu zbog kršenja uvjeta vođenja izborne kampanje s 3000 maraka kazne, dok je protiv stranke Snaga naroda pokrenut postupak zbog predizbornog spota.

OGLAS

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM