viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 03.10.23 @ 12:00

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije “Plug”, na području Županije Sarajevo, Tuzlanske županije i Srebrenica započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal”, “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, “Nedozvoljeno skladištenje robe”, “Krijumčarenje” i “Zloupotreba službenog položaja” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Do sada je uhićeno 12 osoba koja se sumnjiče da su od ožujka 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na način da su vršili nabavu duhana za nargile u Srbiji.

Nakon toga su istu krijumčarili u Bosnu i Hercegovinu te nezakonito skladištili na više lokacija i vršili dalju prodaju njima poznatim kupcima, pri čemu su izbjegavali vršenje obračuna i plaćanja poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, u cilju sticanja protivpravne materijalne koristi, na koji način je nanesena šteta po proračun Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 750.000 KM.

,,Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1000 kilograma duhana za nargilu (okusi), veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela”, priopćeno je iz SIPA-e.

Pretresi se vrše po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u suradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Županije Sarajevo i Tuzlanske županije kao i Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

O konačnom ishodu operativne akcije “Plug” javnost će biti informirana naknadno.

Oglasi