viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.03.24 @ 07:44

Tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt su “mrtvo slovo na papu” dok se ne realiziraju, rekao nam je lider Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž koji je tražio modernizaciju i transparentnost izbornog procesa.

“Ništa meni ne znači da je Schmidt donio ne znam što, ako to nije primjenjivo u praksi, a hoće li i na koji način biti primjenjivo ne zavisi o Christianu Schmidtu nego o Središnjem izbornom povjerenstvu”, rekao je Raguž za Klix.ba.

OGLAS

Ističe da je Schmidt praktično izmijenio preko stotinu nekih detalja po pitanju izbornog zakona i da je prvo potrebno uraditi analizu postojećeg izbornog zakona i ovog što je donio Schmidt s jedne strane, a s druge znati dinamiku realizacije da bi se mogla donijeti neka ocjena toga što je uradio.

OGLAS

“Sve zavisi o dinamici implementacije, te toga hoće li Središnja izborna komisija definirati period implantacije, OHR ili Parlamentarna skupština. Sad za sad je ovo sve mrtvo slovo na papiru. Tako da ne mogu konkretan komentar dati, dok ne znamo dinamiku i rokove implikacije”, naglasio je Raguž.

OGLAS

Podsjeća da je on inzistirao, da ne bude pilot projekt, da bude na cjelokupnom teritoriju BiH i da se od Središnjeg izbornog povjerenstva ne radi praktično ministarstvo, kako što to u ovom slučaju jeste.

“S ovim izmjenama, SIP praktično dobiva ingerencije jednog ministarstva. Do sad smo imali situaciju da SIP praktično nije u stanju organizirati izborni proces transparentan i demokratičan kakav jeste. Sad mi njih ovlašćujemo, odnosno ovim izmjenama, ako se implementiraju opet podvlačim, ovisno od dinamici i rokovima, SIP dobiva ingerencije ministarstva, tako da nisam zadovoljan, a nisam ni nezadovoljan, jer sve zavisi od provedbi u praksi”, rekao je lider HRS-a za Klix.ba.

Oglasi
LM