viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.08.23 @ 17:52

U Sarajevo se sinoć vratio konvoj sačinjen od materijalno-tehničkih i ljudskih kapaciteta službi zaštite i spašavanja Županije Sarajevo koji su pružili pomoć Republici Sloveniji u saniranju posljedica od katastrofalnih poplava.

Vrhunski posao

Kako je istaknuo direktor Županijske uprave civilne zaštite Sarajevo Dženan Brkanić, sarajevski spasioci upućeni su u ugrožena područja putem Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, gdje se Bosna i Hercegovina kao članica Mehanizma odmah stavila na raspolaganje.

OGLAS

Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila Županijske uprave civilne žaštite Županije Sarajevo, a dva Civilne zaštite RS.

OGLAS

,,Naše službe su na terenu provele 15 dana, od 12. kolovoza, gdje su odradili vrhunski posao u segmentu raščišćavanja i sanacije terena. Sve je proteklo u najboljem redu i moram istaknuti da sam ponosan na naše momke koji su u Sloveniji dočekani sa oduševljenjem” rekao je Brkanić.

OGLAS

Dočeku spasilaca iz naše zemlje prisustvovao je i premijer ŽS Nihad Uk, rekavši kako se radilo o prvoj akciji ovakvog tipa za Bosnu i Hercegovinu.

Zahvale sa svih strana

,,Po prvi put se uspostavlja mehanizam kordinacije na nivou Bosne i Hercegovine, i po prvi put je spasilačka misija ovakve vrste uspješno završena. U Sloveniji su prezadovoljni, dobili smo zahvale sa svih strana”, rekao je Uk.

V.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite Murat Baručija kazao je da je sve proteklo bez problema, te da je najvažnije što je ispoštovana procedura Mehanizma EU, što je posebno važno s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije.

,,Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je brzo reagiralo. Moram da pohvalim to što su po prvi put zajedno otišli spasioci iz Federacije BiH i Republike Srpske, te se radilo o zajedničkoj misiji. Najmlađa smo država koja je u Mehanizmu i uspjeli smo napraviti dobar posao. Od 1. siječnja stupili smo u Mehanizam i već smo imali prvu intervenciju”, kazao je Baručija.

Oglasi
LM