OGLAS
Vrijeme objave: 18.01.23 @ 17:25
OGLAS

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, 20-ak studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo se razboljelo, dok je kod četiri studenta potvrđena zaraza Q groznicom.

OGLAS

Neslužbeno, studenti su se zarazili prilikom nastave na Poljoprivrednom dobru Butmir, koje je u vlasništvu Županije

Sarajevo. Do zaraze dolazi prilikom direktnog kontakta sa životinjama, a simptomi su slični gripi.

Zaraženi Q groznicom imaju visoku temperaturu i više od 40 stupnjeva, jake glavobolje, groznicu, tešku malaksalost, mijagiju i znojenje. Povišena temperatura može trajati od jednog do tri tjedna.

OGLAS

Prema svjedočanstvu studenata, na PD Butmir su i ranije bili loši higijenski uvjeti i bilo je zabilježenih slučajeva kožnih bolesti kod studenata.

OGLAS

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović je kazao kako imaju nekoliko slučajeva, ali navodi da je još prerano to povezati sa nastavom na PD Butmir, tj. farmi Bojnik. Uprkos tome što nisu sigurni kako je došlo do zaraze, naglašavaju da je preventivno prekinuto izvođenje nastave u tom dijelu.

OGLAS

,,Ima nekoliko slučajeva, sad da li se mogu povezati sa (PD Butmir) to još ne znamo. Previše je rano da se o tome uopće govori. Mi smo već pokrenuli analizu, uzoraka koji dolaze i obustavili nastavu. Iako nemamo vezu direktnu sa tim, obustavili smo sve i prešli na druge nastavne baze”, kazao je Smajlović.

Dodao je da se prema zahtjevu inspekcije trenutno vrši analiza nalaza te će ukoliko uzorci budu pozitivni informacije biti dostavljene inspekciji.

,,Analiziraju se uzorci sa farme, da vidimo šta će biti. Rezultate analize smo mi dužni, ako budu pozitivni, svakako dostaviti prvo inspekciji. To funkcionira tako što laboratorije dobiju nalog od inspekcije i mi ne smijemo nikome govoriti o nalazima ni rezultatima osim naručitelju”, rekao je Smajlović.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM