OGLAS
Vrijeme objave: 17.08.23 @ 13:39
OGLAS

Ured predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na novinarski upit komentirao je to što nitko od dužnosnika HDZ BiH nije nazočio svečanosti dodijele odlikovanja predstavnicima Poskok bojne HVO-a u Širokom Brijegu.

„Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović došao je u Široki Brijeg kako bi odlikovao 1. Poskok bojnu HVO-a i na taj način, kao predsjednik hrvatske države, odao priznanje i zahvalnost njezinim pripadnicima za osobite zasluge u Domovinskom ratu. O ulozi i značaju HVO-a tijekom Domovinskog rata predsjednik Milanović je govorio puno puta – pa tako i na svečanosti u Širokom Brijegu – naglašavajući uvijek kako 1995. rat ne bi završio bez uspješnih vojnih akcija hrvatskih gardijskih brigada i brigada HVO-a. Predsjedniku Republike stoga je važno da su na svečanosti bili zapovjednici i pripadnici 1. Poskok bojne HVO-a, dakle ljudi koji su je osnivali i koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, koji su branili i oslobađali i Hrvatsku i BiH. Upravo zbog njih je predsjednik Milanović i došao u Široki Brijeg te im zahvalio na srdačnom gostoprimstvu“, naveo je u odgovoru na upit portala Hercegovina.info glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Nikola Jelić.

Napomenuo je da odlikovanje 1. Poskok bojne HVO-a – kao i sva ranija odlikovanja postrojbi HVO-a – predsjednik Milanović smatra zasluženim dugom časti pripadnicima HVO-a koji je hrvatska država mogla i trebala i ranije iskazati.

„Ne ulazeći u razloge zašto to ranije nije učinjeno, predsjednik Republike smatra svojom obvezom i čašću odati im priznanje za zasluge iz prošlosti. Kada je u pitanju budućnost, odnosno borba za prava i interese Hrvata u BiH, predsjednik Milanović poziva sve legitimne hrvatske političke opcije u BiH da budu složne, a sve nositelje vlasti u Hrvatskoj poziva da iskoriste svu političku snagu naše države – prije svega članstvo Hrvatske u EU i NATO-u – za osiguranje ravnopravnosti, sigurnosti i konstitutivnosti Hrvata u BiH“, dodaje se u odgovoru Milanovićevog glasnogovornika.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM