viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.03.24 @ 19:36

Ono što svi znaju, vide, za sada nitko ne smije jasno i glasno reći – gasi li se Rudnik mrkog uglja “Zenica”?

Sve upućuje na to, nažalost. Rudari, ubijeni u pojam, to najbolje vide. Ugašena su dva postrojenja RMU “Zenica” – “Stara jama” i “Stranjani”, ostao je još pogon u zloglasnom Raspotočju. Zloglasno jer je to pogon RMU “Zenica” koji je odnio pet rudarskih života 2014. godine. A koliko je tek ljudi ostalo s invaliditetom, to zna Uprava ovog rudnika, piše “Dnevni avaz”.

OGLAS

Također, prilikom nedavne posjete ovom pogonu na kapiji su, u razgovoru s rudarima, saznali da je veliki broj inženjera napustio njihov rudnik te su se “preselili” u Vareš, u nedavno otvoreni moderni rudnik britanske kompanije “Adriatic Metals”, vrijedan 450 milijuna maraka. – Sve što je bilo mozgova u našem rudniku i što je vrijedilo, otišlo je u Vareš – reći će rudari.

OGLAS

I danas kada se baci jedan laički pogled na krug pogona u Raspotočju, čovjeka obuzme neka zebnja. Transportne trake iz jezgra jame izbačene na površinu, razne kolutare od kablova te mnoštvo starih i dotrajalih uređaja i opreme za jamski iskop mrkog uglja odbačeni kao da nisu ničiji. Rudari odlaze jedan po jedan i kao da je nekome to cilj, da oni sami napuste i shvate da je kraj. Prema informacijama “Dnevnog avaza“, do sada ih je više od stotinu pronašlo rješenje za posao i otišlo iz tvrtke.

OGLAS

Rudarima koji još nisu primili niti jednu plaću u 2024. godini – jesu, ali za prosinac 2023. godine – jasne poruke uputilo je i rukovodstvo “Elektroprivrede BiH”. Kako su naveli, Rudnik „Zenica“ je od rujna 2023. do siječnja 2024. godine ostvario proizvodnju od 34 posto u odnosu na plan i prihod od 3,2 milijuna KM. – Troškovi plaća za navedeni period iznose 10,1 milijun KM i veći su od ostvarenog prihoda za 6,8 milijuna KM – slikovito su pojasnili iz EPBiH. Na današnjem sastanku usuglašeno je da će dobiti plaće, ali dalja sudbina rudnika je upitna.

Oglasi
LM