OGLAS
//
Aplikacija putem digitalne platforme
Vrijeme objave: 23.05.24 @ 22:11
OGLAS

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike radi na izradi Strategije demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine. Po prvi put su izdvojena sredstva za jednokratnu pomoć rodiljama za svako novorođeno dijete u 2024. godini.

OGLAS

Ova mjera, koja će osigurati 1000 KM za svako novorođeno dijete, stupit će na snagu već početkom sljedećeg mjeseca. “Konačno je zaživjela davno obećana ideja o jednokratnoj novčanoj pomoći federalne Vlade za svako novorođeno dijete,” rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH, za RTV HB.

Selma Repeša, aktivistica udruge Babysteps i majka dvoje djece, pohvalila je ovu odluku. “Ova će odluka smanjiti diskriminaciju roditelja zbog mjesta prebivališta. Prvi put će sve majke u Federaciji primati jednaku novčanu pomoć, koja je prije ovisila o nižim razinama vlasti,” izjavila je Repeša za RTV HB.

OGLAS

Repeša je istaknula i da će ova mjera pružiti potrebnu financijsku potporu i stabilnost roditeljima. “Ja sam bila stanovnica Sarajevske županije i imala sam pravo na porodiljnu naknadu. Uvijek bi mi bilo žao kada bih čula svoje sugrađanke kako im je teško. Ova pomoć će značiti mnogo za osnovne životne potrebe,” rekla je Repeša.

OGLAS

Iako je mjera naišla na odobravanje, Repeša naglašava da još uvijek ima mnogo toga što treba urediti kada je riječ o pravima rodilja. “Pohvalno je što će ova mjera pomoći mnogo, ali je bitno naglasiti da se još mnogo toga može učiniti kada je riječ o pravima rodilja, i prije i poslije poroda,” dodala je.

OGLAS

Federalna Vlada izdvojila je 16 milijuna maraka za ovu mjeru, a roditeljima će biti omogućeno apliciranje putem digitalne platforme iz udobnosti svoga doma.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM