viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.08.23 @ 21:13

Na peronu otkucava tek nekoliko minuta nakon šest ujutro. Nestrpljivi da se ukrcamo u vlak, došli smo prije svih putnika. Nismo dugo čekali. Mnogo bolje je na putu od Sarajeva prema Čapljini preko Mostara. Automobilom 2 sata ugodne vožnje. Još ugodnije – vlakom.

Strojovođe i osoblje Željeznica vrše posljednje pripreme pred put. Deseci putnika već na peronu 2, čekaju ukrcavanje. Vlak kreće u 7.15. Kašnjenja su rijetka pojava. Pred sami polazak u vagonima gužva, objavila je televizija N1 u prilogu u kojemu je donijela opis putovanja vlakom od Sarajeva do Čapljine.

OGLAS

,,Svatko pokušava naći najpogodnije mjesto kako bi imao i najljepši pogled na sve prirodne ljepote koje se mogu vidjeti tijekom vožnje. Turisti brojčano u prednosti u odnosu na domaće. Vlak je krenuo. Karte na pregled”, prenosi N1.

OGLAS

U vlaku gotovo 200 putnika. Većina ide u Mostar. Turisti iz različitih dijelova svijeta, udaljenih, ali i iz regije. Bali, Italija, Slovenija. Gotovo svi su čuli kako je ugledni britanski list ovu vožnju vlakom uvrstio među najljepše na svijetu. Turisti iz Slovenije kažu: ,,To smo pročitali, a čitali smo i o ovom Talgo vlaku i odlučili smo se na putu do Mostara probati ovu varijantu”. Turisti iz Italije: ,,Prijatelji i ja putujemo Balkanom uglavnom autobusom, ali ovaj put idemo vlakom jer smo čuli da je prelijepo, da je pogled na Neretvu nevjerojatan”.

OGLAS

I dok turisti s nestrpljenjem iščekuju Prenj, Jablaničko jezero, kanjon Neretve, onima koji brinu da svi sigurno stignu na odredište, strojovođama Aidu Bućuku i Senidu Bešiću draža je dionica do Konjica. Izazovnija, kažu, divlja priroda, opasni nagibi, brojni tuneli, ali i nestvarne ljepote vijadukata. Bućuk nam je ispričao koje su opasnosti i gdje je najopasnija točka:

,,Pa, svaka je ovdje opasna zbog nagiba, provalija, jezera, ali jednostavno ne mislimo o tome jer ne bismo mogli raditi ovaj posao. Čitao sam članak u kojem ju je BBC proglasio jednom od pet, čini mi se, najljepših u Europi ovu dionicu za jug. Meni je najljepše ovdje niz Bradinu i recimo onaj dio iz Jablanice prema Grabovici, onaj kanjon Neretve baš pored jezera, čim se iz Jablanice izlazi, to je meni nekako najljepše, a inače sam ljubitelj prirode i fasciniran sam tim krajevima”.

Nešto više od dva sata poslije i 160 km dalje od Sarajeva stigao je vlak u Čapljinu. Većina je pak izišla prethodno na željenoj destinaciji Kolodvoru Mostar. Evidentan je interes putnika, pogotovo turista, za ovu liniju. Dnevno ih u sezoni u ovoj vožnji uživa i do tisuću. Danima vikenda i mnogo više. U povratku su novinari N1 provjerili iskustva. ,,Nestvarno, ljepota bez premca, priroda očarava, potpuno opravdan epitet jedne od najljepših vožnji vlakom samo je dio dojmova. Nekih 12 sati poslije ponovno smo na peronu 2 u Sarajevu. Mnogi vjerojatno izmoreni, ali zadovoljni iskustvom. Turisti kažu rado bi ponovno došli, ali i preporučili ovu vožnju, objavila je televizija N1.

Oglasi
LM