viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.09.23 @ 13:45

Mama kuha najbolje. Mama najbolje glača rublje. No, je li majčina briga pravi razlog što se danas mladi sve teže osamostaljuju i sve teže odlaze od kuće? Nažalost, nije, a mnogi bi mladi voljeli da je samo mamina kuhinja razlog koji ih drži u obiteljskom domu. Mladi ostaju s roditeljima dugo nakon završetka školovanja, ponajviše zbog malih plaća i problema u rješavanju stambenog pitanja. Međutim, razlika u dobi osamostaljenja razlikuje se od države do države, a često je dob napuštanja obiteljskog doma usko vezana uz standard u nekoj zemlji, no nerijetko je povezana i s tradicijom.

Mladi diljem Europske unije u prosjeku su napustili svoj roditeljski dom 2022. godine u dobi od 26,4 godine. Međutim, taj se prosjek razlikovao među državama članicama Europske unije, objavio je statistički ured Europske unije – Eurostat. Prema podacima Eurostata, muškarci su u EU u prosjeku napustili roditeljski dom kasnije od žena: muškarci u dobi od 27,3 godine i žene s 25,4 godine u 2022. godini. Infografika Pixsella prikazuje prosječnu dob napuštanja roditeljskog doma mladih ljudi u državama Europske unije. Hrvati su prvaci Europe, najkasnije odlaze od roditelja – s 33,4 godine. Slijede Slovačka s 30,8, Grčka s 30,7, Bugarska i Španjolska s 30,3 godine, potom Malta s 30,1 te Italija s 30 godina. S druge strane, najniža prosječna dob, svi mlađi od 23 godine, registrirana je u Finskoj (21,3 godine), Švedskoj (21,4), Danskoj (21,7) i Estoniji (22,7). U razdoblju od deset godina prosječna dob mladih koji napuštaju roditeljski dom povećala se u 14 država članica EU-a, osobito u Hrvatskoj (+1,8 godina), Grčkoj (+1,7) i Španjolskoj (+1,6). U 2012. najniži prosjek u EU bio je u Švedskoj, gdje su mladi napustili roditeljski dom s 19,9 godina, međutim, u deset godina taj se prosjek povećao za jednu i pol godinu. Na razini EU-a prosječna dob neznatno se razlikovala od 2012. do 2022. godine, pri čemu je najniža 26,2 godine (2019.), a najviša 26,5 (2012., 2014., 2020. i 2021.).

OGLAS

A kakvo je stanje na Balkanu gdje, uz materijalnu situaciju, odlazak od roditelja “diktira” i tradicija? Eurostat nije objavio podatke za Bosnu i Hercegovinu, međutim, zanimljiva karta prije nekoliko mjeseci podijeljena je na Instagramu i TikToku koja prikazuje prosječnu dob u kojoj mladi napuštaju dom svojih roditelja, a za BiH je to dob od 30 godina, piše portal Večernjeg lista BiH. Uzevši u obzir podatke za ostale zemlje Europe, Bosna i Hercegovina ubraja se među zemlje na vrhu liste – odnosno one u kojima mladi najkasnije napuštaju roditeljski dom. Međutim, odstupanja od znatno razvijenijih zemalja, sudeći prema statistici, i nisu velika. Čak smo i u rangu sa šest članica Europske unije, a bolji od Hrvatske.

OGLAS

U BiH oko 250.000 mladih do 35. godine živi s roditeljima ili, jednostavnije rečeno, svaka druga mlada osoba, pokazali su rezultati istraživanja. Jedan od razloga je nezaposlenost, ali ne nužno jer i oni mladi koji rade ne mogu otplaćivati kredit i mjesečno za ratu davati 800 ili 1000 KM. Oni koji ne žive s roditeljima uglavnom traže priliku kako bi napustili BiH i negdje vani zaradili novac da bi u BiH kupili stan ili podigli kat kuće. Bez zaposlenja i pristojnih mjesečnih primanja mladi se teško mogu osamostaliti i otići iz roditeljskog doma. U opsežnom istraživanju “Studija o mladima u BiH”, koje su zajednički proveli Fakultet političkih znanosti u Sarajevu i Fondacija “Friedrich Ebert” prije dvije godine, potvrđena je teza o produljenom boravku mladih kod roditelja. – Mladi u zemljama jugoistočne Europe, za razliku od svojih vršnjaka na sjeveru Europe, imaju tendenciju produljenog ostanka u roditeljskoj kući. To potvrđuje podatak da 77,4% mladih u BiH živi u roditeljskom domu. Čak 59,9% mladih to smatra najjednostavnijim rješenjem, dok 35,8% mladih navodi da im financijski razlozi ne dopuštaju živjeti samostalno – navodi se u studiji. Istodobno, svaka treća mlada osoba u BiH izjašnjava se kako bi živjela samostalno ako bi joj to financije dopuštale.

OGLAS
Oglasi
LM