viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.11.22 @ 15:24

Članovi Udruženja inženjera prometa i komunikacija u Bosni i Hercegovini i studenti Fakulteta za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu su Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog prometa u nedjelju u Sarajevu obilježili porukom “Zapamti, podrži, djeluj”, a tim povodom su dijelili i promotivni materijal i letke građanima, piše Faktor.

Cilj obilježavanja Dana sjećanja je i skretanje pozornosti javnosti na statistiku, najčešće uzročnike, posljedice i troškove prometnih nesreća, ali i ukazivanje na poduzimanje mjera koje mogu utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća.

OGLAS

U prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini u protekloj 2021. godini, život je izgubilo 255 osoba, a prema nepotpunim statističkim podacima dosad je u 2022. godini taj broj povećan na 260. Na putevima u Bosni i Hercegovini ove godine zabilježeno je oko 30.000 prometnih nesreća čiji su najčešći uzroci prekoračenje brzine i prisustvo alkohola u organizmu.

OGLAS

Istaknuto je kako je u Bosni i Hercegovini neophodno uraditi mnogo toga na cestovnoj infrastrukturi, edukaciji i pomoći službama, kako bi adekvatno reagirali na žrtve u prometu. Također je istaknuti kako u Bosni i Hercegovini ne postoji organizirana borba protiv stradanja u prometu ni na jednom nivou vlasti.

OGLAS

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog prometa posvećen je sjećanju na milijune poginulih u prometu širom svijeta i izražavanju suosjećanja obiteljima žrtava. Obilježava se već 27 godina širom svijeta, a Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje tog dana u trećoj nedjelji studenog.

Podjećamo, i u Vitezu je obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća.

Oglasi
LM