viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.05.22 @ 18:26

Udruženje građana ,,Most” u Vitezu djeluje i radi na području općine Vitez, ali i puno šire. Daje najveću potporu osobama u duševnoj nevolji. O svom osnutku, postojanju i nekim budućim planovima govorili su u intervjuu za Viteški.ba koji donosimo u nastavku.

Možete li nam reći koje je  godine osnovana Udruga? 

OGLAS

Udruženje građana za potporu osobama u duševnoj nevolji ,,Most”- Vitez je osnovano krajem listopada 2015. godine. Kao pravni subjekt je registrirano u ožujku 2016. godine kod nadležnog Ministarstva pravde u Travniku.

OGLAS

Gdje su prostorije u kojima radite? Kako biste okarakterizirali vašu Udrugu, koliko je važna za ulogu u društvu Viteza i okolice? 

OGLAS

Udruženje nema svoje prostorije i koristi prostorije Centra za mentalno zdravlje Vitez. Povremeno Udruženje od Općine Vitez dobije na korištenje prostorije Centra za mlade, Galerija gradske knjižnice u Vitezu. Želimo reći da usprkos što nemamo svoje prostorije da se mi osjećamo vrlo prihvaćeno i u Centru za mentalno zdravlje Vitez i od strane nadležnih službi Općine Vitez.

Udruženje je samostalno, neprofitabilno i volontersko udruženje osoba sa duševnim/mentalnim poremećajima te onih koji im žele dati potporu.
Misija Udruženja je poboljšati međusobnu potporu, evaluirati rad važnih medicinskih i socijalnih organizacija te pobrinuti se za povećanje kvalitete života osoba koje su označene kao „duševni bolesnici“. Udruženje se u svom radu oslanja na psihosocijalni model duševne nevolje i krize te zastupa samopomoć i pomoć usmjerenu na zajednicu.
U sklopu svojih redovnih aktivnosti Udruženje podržava i rad okupacijske terapije koja se odvija u Centru za mentalno zdravlje Vitez. Okupacijska terapija je veoma značajna za naše korisnike odnosno članove Udruženja.
Kao jedna od organizacija osoba sa invaliditetom i kao jedina organizacija ovog tipa u našoj županiji. Mi dajemo veliki doprinos prvenstveno mijenjajući stereotipe koji vladaju u našem bh. društvu o osobama sa mentalnim poremećajima. Time smanjujemo stigmatizaciju i diskriminaciju naših korisnika, poboljšavamo socijalnu inkluziju u bh. društvu naših korisnika i konačnici poboljšavamo kvalitetu života naših korisnika.
Iz ovoga je vidljivo koliko postojanje jednog ovakvog Udruženja znači za našu lokalnu zajednicu.


Koliko imate aktivnih članova i kako financirate vaše brojne aktivnosti? 

Udruženje broji trenutno 60 članova. Preko 70 % članstva čine korisnici usluga mentalnog zdravlja. Ostatak su naši profesionalci, simpatizeri Udruženja i članovi
obitelji korisnika usluga mentalnog zdravlja.

Više je načina na koji se mi financiramo:

– Kroz projekte i njihovu realizaciju,
– Kroz donacije,
– Kroz pomoć humanitarnih organizacija,
– I od početka sljedeće godine kroz članarinu. Mi nažalost nismo proračunski korisnici i nemamo stalan izvor prihoda.

S kojim udrugama i ustanovama u Vitezu surađujete? 

Prvenstveno surađujemo sa organizacijama osoba sa invaliditetom. Najviše surađujemo sa Udrugom ,,Betanija”, zatim ,,Viteško srce”, Školom košarke ,,Prvi koš” i druge brojne organizacije.

Ono što želimo napomenuti je da Udruženje surađuje sa brojnim organizacijama na županijskoj, federalnoj i državnoj razini.

Mi smo na državnoj razini uključeni u Projekt mentalnog zdravlja BiH koji podržava Vlada Švicarske Konfederacije, a implementira IPD (Institut za populaciju i razvoj), također podsjećamo kako smo uključeni u dva Caritasova projekta (EMPOWER I SOCIETIES 2) koji financira Europska unija i itd.

Vjerujemo da ima i nedostataka ili poteškoća u vašem radu, kako ih planirate umanjiti?

Od ustanova na području općine Vitez imamo izvrsnu suradnju sa Centrom za mentalno zdravlje Vitez, JU Dom zdravlja Vitez, Općinom Vitez, Centrom za socijalni rad Vitez, MUP- om Vitez i medijima.

Naravno da imamo poteškoća u radu. Voljeli bi da nas županijsko Ministarstvo zdravstva i socijalne politike u Travniku podrži kao što rade gore pomenute ustanove sa područja Općine Vitez. Mi smatramo da svakako može uvijek bolje i trudimo se da to bude tako.
Ovim putem se želimo zahvaliti svim organizacijama, institucijama, javnim ustanovama i svim prijateljima koji nas podržavaju. Jako puno nam znači pomoć koju dobivamo od naših prijatelja.
Jedan od načina je upravo Projekt ,,Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“ koji upravo realiziramo u sklopu projekta Mentalnog zdravlja BiH uz potporu IPD-a Instituta za populaciju i razvoj.
Promocijom, prevencijom i zaštitom mentalnog zdravlja, učenjem o uticaju COVID-a 19 na mentalno zdravlje stanovništva i edukacijama za korisnike usluga mentalnog zdravlja o ljudskim pravima mi mislimo da idemo pravim putem ka ostvarivanju naših ciljeva razvoja Udruženja.

Imate li neke planove za skoriju budućnost? 

Ono što mi želimo u budućnosti je da budemo održivi i da postignemo takav nivo znanja o oblasti u kojoj djelujemo da možemo slobodno reći da smo jedan od lidera kako na lokalnom nivou tako i na županijskom, federalnom i državnom nivou.
Mi svakako planiranom uraditi početkom sljedeće godine strateški plan razvoja Udruženja 2023.- 2028. godine.
Također planiramo održati Skupštinu Udruženja. Planiramo sve zadatke koje trenutno implementiramo kvalitetno odraditi.

I za kraj, ukoliko netko želi biti dio vaše udruge, kako se učlaniti ili dati doprinos?

Ukoliko netko želi da nam se priključi to može uraditi pozivom na brojeve: Hodžić Edin, presjednik Udruženja– 062 / 613 – 200, Ivan Križanac, dopredsjednik Udruženja- 063/ 336– 824, na mail most.vitez@gmail.com ili upitom u Centru za mentalno zdravlje Vitez. Želimo ovim putem da se zahvalimo kolektivu Viteški.ba na tome što ste nam omogućili ovaj intervju.

Oglasi
LM