OGLAS
Vrijeme objave: 30.01.24 @ 07:29
OGLAS

Posjedovanje osobne iskaznice je zakonska obveza tako da je svaki državljanin sa navršenih 18 godina sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini dužan imati osobnu iskaznicu.

OGLAS

Za one koji na vrijeme ne podnesu zahtjev za izdavanje ovog identifikacijskog dokumenta kazne nisu male i mogu biti do 300 KM.

Razlog je što je osobna iskaznica javna isprava kojom se dokazuje identitet, mjesto i datum rođenja, prebivališta.

OGLAS

– Na temelju Zakona o osobnim iskaznicama državljana Bosne i Hercegovine naknada za izdavanje ili zamjenu iznosi 18 KM. Ako državljaninu BiH nije ranije izdana osobna iskaznica, dužan je da podnese zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u roku od 60 dana nakon što navrši 18 godina života ili 60 dana nakon što se stalno nastani u BiH, ako je navršio 18 godina života.

OGLAS

U okolnostima predviđenim u članku 13. točka 1. Zakona o osobnim iskaznicama, imatelj osobne dužan je da podnese zahtjev za zamjenu osobne najkasnije do 15 dana prije datuma isteka važnosti sadašnje osobne iskaznice – rečeno je u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

OGLAS

Kazne za one koji na vrijeme ne podnesu zahtjev za izdavanje ovog dokumenta su od 30 KM do 300 KM.

– Prema Članku 37 Zakona o osobnim iskaznicama državljana Bosne i Hercegovine, novčanom kaznom od 30 KM do 300 KM kaznit će se za prekršaj državljanin ako ima više od jedne osobne iskaznice izdane na temelju ovog zakona, ako ne podnese zahtjev za izdavanje osobne iskaznice kada je obvezan da tako postupi prema poglavlju III.

Zatim, ako svjesno dostavi netočne i/ili neistinite podatke prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, ako odmah ne prijavi nestanak, ako ustupi svoju osobnu drugoj osobi ili koristi tuđu osobnu kao svoju.

Zatim, ako koristi osobnu druge osobe u svrhu pribavljanja bilo kakve koristi ili prava – naveli su iz IDDEA-e. U Bosni i Hercegovini trenutno je 3.107.852 važećih osobnih iskaznica.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM