viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.06.23 @ 20:45

Kako je navedeno, za svibanjske naknade civilnim žrtvama rata i osobama s invaliditetom izdvojeno je više od 22,5 milijuna KM

Civilnim žrtvama rata i osobama s invaliditetom isplaćene su invalidnine za svibanj. U ove svrhe iz federalnog je proračuna za ovaj mjesec izdvojeno više od 22,5 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

OGLAS

Povećanje

OGLAS

Riječ je o novčanim kategorijama koje su u ovoj godini, zahvaljujući izmjenama zakonskih rješenja, značajno uvećane. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izvršilo je unos sredstava za isplate svibanjske naknade za civilne žrtve rata i naknade osobama s invaliditetom u iznosu nešto većem od 22,5 milijuna KM, navedeno je iz Ureda federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.

OGLAS

Iz Ministarstva navode kako je od ukupnog iznosa osobama s invaliditetom koje ostvaruju pravo na naknadu, a njih je na području Federacije BiH 45.012, za svibanjske naknade izdvojeno 20,236.566,98 KM.

Kako je ranije objasnio ministar Delić, najnovijim izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom od ožujka ove godine osnovica za obračun osnovnih prava osoba s invaliditetom iznosi 80 posto najniže cijene rada, što je trenutačno 476,80 KM.

U skladu s tim maksimalni iznos koji može ostvariti osoba s najvišim stupnjem invaliditeta povećava se s dosadašnjih 403 na 701 KM, što je značajno povećanje.

Podsjetio je na činjenicu kako je do ovih izmjena Zakona u proračunu Ministarstva za ove naknade planiran iznos od oko 140,000.000 KM te da za iduću godinu treba planirati oko 120 milijuna KM više, odnosno oko 260,000.000 KM. Razlika za ovu godinu planira se pokriti kroz rebalans proračuna.

,,Zakon je usvojen nakon usvajanja proračuna i sada smo u situaciji u kojoj će nam, prema našim prvim projekcijama, nedostajati nešto više od 70 milijuna KM kako bismo pokrili redovite isplate ovih naknada do kraja godine. To praktički znači da se moramo osloniti na sredstva koja možemo povući iz rebalansa proračuna ili tražiti drugi način da pokrijemo ovaj nedostatak”, objasnio je ranije Delić.

Ova naknada isplaćuje se osobama s invaliditetom po osnovi izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom s mogućnostima zdravih osoba po trima osnovama – za invalidninu, tuđu njegu i pomoć te ortopedski dodatak.

Prvo čitanje

Iz resornog ministarstva ističu da se ova naknada nije mijenjala od 2009. godine, a osnovica za obračun fiksno je, unatrag 14 godina, iznosila 274,40 KM, dok je maksimalni iznos za isplatu iznosio 403 KM. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike naveli su i kako je za 8226 korisnika prava civilnih žrtava izdvojena 2,340.927,91 KM te da se naknade za svibanj isplaćuju uvećane za iznos koji je utvrđen nakon usklađivanja osnovice civilnih žrtava rata s braniteljskom osnovicom od 1. siječnja 2023. godine. Inače, ova kategorija konačno bi trebala dobiti zakonsku infrastrukturu za ostvarenje prava.

Kako je istaknuo ministar Delić, novi Zakon o pravima civilnih žrtava rata prošao je prvo čitanje u Parlamentu Federacije BiH, a Ministarstvo će ga uputiti Vladi na usvajanje i daljnju proceduru. Zakon je u potpunosti usuglašen sa socijalnim partnerima Ministarstva, odnosno Unijom civilnih žrtava rata Federacije BiH, čiji članovi prvi put dobivaju zakonsku infrastrukturu za ostvarivanje svojih prava. Osim toga, ove godine u planu resornog ministarstva je i donošenje nove strategije za poboljšanje položaja i prava osoba s invaliditetom u Federaciji BiH, i to za razdoblje od idućih pet godina.

Oglasi
LM