viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 14.08.23 @ 22:26

Pametne telefone treba zabraniti u školama kako bi se riješila nepažnja učenika tijekom nastave, poboljšalo samo učenje i pomoglo u zaštiti djece od cyber-nasilja, najnovije su preporuke UNESCO-a, UN-ove agencije za obrazovanje, znanost i kulturu. UNESCO je priopćio kako postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnog telefona povezana sa smanjenim obrazovnim učinkom i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utječe na emocionalnu stabilnost djece, piše Večernji list BPametne telefone treba zabraniti u školama kako bi se riješila nepažnja učenika tijekom nastave, poboljšalo samo učenje i pomoglo u zaštiti djece od cyber-nasilja, najnovije su preporuke UNESCO-a, UN-ove agencije za obrazovanje, znanost i kulturu. UNESCO je priopćio kako postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnog telefona povezana sa smanjenim obrazovnim učinkom i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utječe na emocionalnu stabilnost djece, piše Večernji list BiH.

UNESCO je upozorio one koji su i tvorci “novih metoda učenja” na nepromišljeno prihvaćanje digitalne tehnologije, tvrdeći da bi njezin pozitivan utjecaj na ishode učenja i ekonomsku učinkovitost mogao biti precijenjen, a da nešto što je novo nije uvijek nužno i bolje. – Ne predstavljaju sve promjene napredak. Samo zato što je nešto novo i tek osmišljeno, ne mora značiti da bi trebalo biti odmah primijenjeno svugdje – zaključuje se. U Bosni i Hercegovini potrebu ukidanja mobitela u školama prvi su prepoznali u Sarajevskoj županiji, gdje je prije nekoliko mjeseci upućena inicijativa o zabrani upotrebe mobilnih uređaja tijekom trajanja redovite nastave.

Inicijativu je resornom ministarstvu uputio Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Županijski odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Sarajevske županije (SSOOiO FBiH – ŽO SŽ-a). – Svjedoci smo da se telefon posljednjih godina sve više koristi u svrhu razonode, objave nedopuštenog sadržaja ili nedopuštenog snimanja, a sve manje u svrhu znanosti, učenja, praćenja pozitivnih događaja i sl. Također, svjedoci smo da su nam djeca postala robovi tehnologije modernog doba i da se vrlo rijetko ili nikako ne druže sa svojim vršnjacima, nego se zatvaraju u svoje prostore i jedini vid komunikacije im je telefon i društvene mreže – navodi se u inicijativi upućenoj Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Sarajevske županije. Smatraju da se cjelokupno društvo treba “zapitati gdje su nam nestale ili nestaju one prave i istinske vrijednosti prijateljstva među vršnjacima”. – Shodno navedenom, pozivamo vas da pokušamo vratiti djeci djetinjstvo, da im probudimo volju za druženjem i igrom, a da im mobitele ostavimo postrani i tako im ukažemo da nisu robovi tehnologije. Ne smijemo dopustiti da nam djeca robuju mobitelima – navodi se u pismu, gdje se sugerira kako izuzetak od zabrane mogu biti samo situacije kada je upotreba mobitela nužna iz zdravstvenih, edukativnih i drugih opravdanih razloga.

U istoj inicijativi navodi se da je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Županijski odbor SSOOiO Sarajevske županije u prethodnom razdoblju istraživao važnost korištenja mobitela u nastavi, odnosno jesu li oni prijeko potrebni tijekom nastave. Uočili su, kako navode, da su pojedine strane zemlje još prije nekoliko godina donijele propis kojim se zabranjuje upotreba telefona u školama jer ometaju nastavu, smanjuju djeci koncentraciju ili dovode do nedopuštenog snimanja, koje se kasnije može iskoristiti u svrhu dokazivanja bilo kakvih radnji. Podsjetimo, posljednjih godina niz je primjera u školama diljem Bosne i Hercegovine gdje su učenici zloupotrijebili mobitele kako bi naštetili vršnjacima, ali i profesorima te nastavnicima u cilju njihova ismijavanja u javnosti. Inače, problem je u činjenici da ne postoje jasno propisani pravilnici o korištenju mobitela u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj malo drugačija situacija.

Pojedine škole u Federaciji BiH ograničile su upotrebu mobitela na osnovi internih odluka, dok ni u jednoj županiji ne postoje smjernice o korištenju mobitela na nastavi. Iz Federalnog ministarstva obrazovanja BiH ranije su objasnili kako se korištenje mobitela u školama uglavnom uređuje na razini škola, odnosno propisuje pravilima škola. Prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju Republike Srpske, zloupotreba mobilnih telefona za vrijeme nastave i snimanje videoklipova za vrijeme boravka u školi i njihova daljnja distribucija smatra se težom povredom dužnosti učenika. Za ovu vrstu povrede dužnosti učeniku može biti izrečen ukor ravnatelja, ukor nastavničkog vijeća ili premještanje iz jedne u drugu najbližu školu. Također, prema Zakonu o srednjem obrazovanju i odgoju Republike Srpske, kao teža povreda obveze učenika definirana je zloupotreba korištenja mobilnih telefona u školi, s tim da se u ovom slučaju učeniku može izreći isključenje iz škole. Korištenje mobitela u školama već su zabranile brojne zemlje svijeta, među kojima su Francuska, Njemačka… Od početka iduće godine to će učiniti i Nizozemska…

Oglasi
LM