viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.04.24 @ 22:01

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je dva upozorenja, koja se tiču proizvoda čiji je uvoznik tvrtka Pepco.

Riječ je o torbici, i bodiju za djevojčice. Kako navode, u pitanju je postavljena torbica za žene PLU 599589 čiji je proizvođač Pepco Poland Sp. z o.o, a uvoznik Pepco B-H d.o.o. Sarajevo. Ističe se kako je utvrđeno da proizvod sadrži ftalate u količini većoj od dozvoljene.

OGLAS

,,Potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, se savjetuje da isti vrate u najbližu Pepco trgovinu. Trošak kupovine proizvoda će biti vraćen. Račun nije potreban. Proizvod je moguće vratiti do 17. srpnja 2024. godine”, priopćeno je iz Agencije.

OGLAS

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola koji su  još poznati kao plastifikatori ili tzv. omekšivači. Ulaze u krvotok i remete proizvodnju spolnih hormona, ometajući spolni razvoj dojenčadi i seksualno ponašanje odraslih. ,,Ftalati imaju sposobnost da poremete hormonalnu ravnotežu, te je u EU već nekoliko godina zabranjeno njihovo korištenje u igračkama. Međutim, ftalati se još uvijek naširoko koriste u različitim predmetima u domovima, poput plastičnog namještaja, linoleuma, PVC zavjesa za kadu, plastičnih kutija i folija za pakovanje hrane, kao i drugih predmeta. Postoji mnogo različitih tipova ftalata i neki od njih imitiraju ženski hormon estrogen”, navodi se na stranici Javna ustanova Dom zdravlja Županije Sarajevo.

OGLAS

Također, kupci su upozoreni i na pakovanje od 2 bodija za bebe-djevojčice PLU 597227, jer proizvod potencijalno može izazvati gušenje zbog mogućnosti odvajanja malih dijelova: ,,Potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, se savjetuje da isti vrate u najbližu Pepco trgovinu. Trošak kupovine proizvoda će biti vraćen. Račun nije potreban. Proizvode je moguće vratiti do 17. srpnja 2024. godine.”

Oglasi
LM