viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.05.24 @ 22:52
OGLAS

Krajnji rok za isplatu pomoći, a ona ovisi isključivo o dobroj volji poslodavca i njegovoj financijskoj moći, jer Uredba Vlade FBiH nije uopće obvezujuća, jest 30. lipnja

OGLAS

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše isplatu pomoći radnicima u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, a da pritom budu oslobođeni nameta.

– Uredbom se omogućuje poslodavcima da bez dodatnih pritisaka, bez plaćanja poreza na dohodak, bez pripadajućih doprinosa, mogu uposlenicima isplatiti iznos do 2.520 KM – kazao je federalni ministar financija Toni Kraljević na konferenciji za medije u prosincu prošle godine.

OGLAS

Krajnji rok za isplatu pomoći, a ona ovisi isključivo o dobroj volji poslodavca i njegovoj financijskoj moći, jer Uredba Vlade FBiH nije uopće obvezujuća, jest 30. lipnja.

OGLAS

U Udruženju poslodavaca FBiH kažu da je ostalo nejasnoća kada je u pitanju isplata pomoći. -Poslodavci zamjeraju što radnici nisu točno informirani jer misle da pomoć dijeli Vlada FBiH, a to nije istina. Znači, poslodavci su ti koji isplaćuju novac. Također, poslodavci nisu sigurni u pravno tumačenje Uredbe, recimo, što znači nediskriminacija u isplaćivanju.

OGLAS

Informacije s terena koji dobivamo govore nam da se pomoć dijeli, ali ćemo točne podatke imati kada dobijemo izvješće iz Porezne uprave FBiH. Znamo da poslodavci s malim tvrtkama imaju objektivne prepreke da izvrše uplatu pomoći – kaže za Faktor Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Ističe kako će izvješće iz Porezne uprave (PU) FBiH biti signal što raditi u budućnosti kada je u pitanju ova tematika. – Imamo informacije, doduše neslužbene, da će se ova mjera Vlade FBiH nastaviti i u drugom dijelu godine. Ukoliko to bude, pokušat ćemo zajednički pronaći najbolji način za njenu implementaciju. Ovo je bio dobar vladin potez kako bi se smanjio negativni utjecaj ekonomskih kretanja u BiH, ali i svijetu – naglašava Nenadić. Dodaje kako radnici ustvari žele da novac koji im se isplaćuje ne bude u vidu pomoći, već zarađeni novac.

– Pretpostavke za to su izmjene fiskalnih propisa. Potrebno je naći balans između obveza prema mirovinskom fondu i radnopravnih odnosa, i da pritom ne trpi proračun – smatra Nenadić.  

Mevludin Bektić, predstavnik 19 granskih sindikata u FBiH u Ekonomsko-socijalnom vijeću, ima informacije koje su pomalo neočekivane. – Isplata pomoći nije ispoštovana ni u javnom sektoru. Koliko imam informacije, to nisu učinile u potpunosti ni državne kompanije. Bilo je obećanja, priča o isplati u ratama…, očigledno se čekaju posljednja dva mjeseca datog roka. Što se tiče realnog sektora, veoma je mali broj poduzeća, skoro zanemariv, koja su isplatila radnicima barem dio pomoći – rekao je Bektić za Faktor.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM