viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Dostavljen prijedlog zakona
Vrijeme objave: 26.09.24 @ 18:56
OGLAS

Klubovi zastupnika SNSD-a, SDP-a BiH, Naroda i pravde, Naše stranke i Srpski klub u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dostavili su predsjedatelju ovoga doma Nebojši Radmanoviću prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) radi razmatranja i usvajanja.

OGLAS

Navedeni klubovi zastupnika predložili su da se iza članka 54. Zakona o PDV-u doda novi članak 54 a – Povrat PDV-a za kupnju prvog stana, u kojem se navodi da punoljetna fizička osoba, koja je državljanin BiH sa stalnim mjestom prebivališta u BiH, a koja je kupac stana ima pravo na povrat PDV-a pri kupnji prvog stana.

Stanom se smatra stambeni objekt i/ili ekonomski djeljiva cjelina u okviru objekata na teritoriju BiH koji su namijenjeni za stanovanje, a potvrde kojima se dokazuje ispunjenost tog uvjeta izdaju nadležna tijela u BiH, navodi se u prijedlogu zakona. Ako se naknadnim provjerama od UNO-a ili nadležnog tijela utvrdi postupanje suprotno ovim odredbama, UNO će izvršiti naknadni obračun i naplatu PDV-a.

OGLAS

Prema predloženom zakonu, propise kojima će detaljnije biti regulirani uvjeti i način povrata PDV-a donosi Upravni odbor UNO-a. U članku 67. zakona dodaje se novi stavak koji glasi: “Fizička osoba iz članka 54 a ovog zakona kojoj bude izvršena naknadna naplata PDV-a čini prekršaj koji podliježe novčanoj kazni u rasponu od 5000 KM do 10.000 KM”.

OGLAS

Za okončane i registrirane kupoprodaje stana kod nadležnih registrara izvršenih prije stupanja na snagu ovog zakona primjenjivat će se odredbe zakona koji je bio na snazi do tog trenutka, navodi se u prijedlogu zakona o dopunama Zakona o PDV-u.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM