OGLAS
Vrijeme objave: 14.06.24 @ 15:06
OGLAS

Krajem ožujka ove godine visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt napravio je izmjene Izbornog zakona koje imaju za cilj konačno stati ukraj izbornim krađama koje su u BiH masovna i dobro poznata pojava.

OGLAS

S tim ciljem poduzeto je nekoliko mjera, a ona najvažnija je svakako uvođenje elektronskih skenera na glasačkim mjestima, koji bi uveliko trebali smanjiti mogućnosti izbornih krađa i manipulacija. Naime, ubuduće, nakon što glasate, trebate skenirati listić i vaš glas će automatski biti zabilježen u bazi podataka, bez mogućnosti naknadnih manipulacija i prevara.

Ipak, to na ovim izborima neće biti slučaj, a stranke će i dalje imati odriješene ruke nastaviti po starom. Naime, na ovim izborima bit će proveden pilot-projekt u svega desetak općina. No, da stvar bude gora, prema pouzdanim informacijama „Dnevnog avaza“, u SIP-u vlada poprilična panika glede toga da li će i ovaj pilot-projekt biti uspješan. Naime, još nije jasno tko i kako će osigurati neophodnu opremu, a stvar dodatno komplicira to što se više međunarodnih institucija nudi da pokrije proces, a postoji i strah zbog toga hoće li uređaji funkcionirati kako treba.

OGLAS

Dakle, iako je izmjenama Schmidt predvidio i daleko strožije sankcije za izborne krađe i prevare, sam način glasovanja će i dalje otvarati vrata za potencijalne izborne krađe koje su do sada bile na sceni. SIP je početkom svibnja uputio poseban zahtjev Ministarstvu financija i trezora BiH tražeći 19 milijuna KM za organizaciju izbora.

OGLAS

Drugim riječima, neku bitniju promjenu na ovim izborima i dalje nećemo moći očekivati, s obzirom na to da će se većinom glasovati i brojati „po starom“. No, dobra stvar je da će barem biti pokrenut proces koji bi trebao u budućnosti i na sljedećim izborima dovesti do daleko poštenijih ishoda.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi