viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.05.23 @ 06:53

Uvidom u izvješće Bh. auto-moto kluba (BIHAMKA) koji bilježi ovu crnu statistiku, podatak kaže kako je u posljednje tri godine na bh. cestama poginula 721 osoba.

Od ovog broja u FBiH je živote izgubilo 405 osoba, u RS-u 302 i u Brčko distriktu 14 osoba.

OGLAS

Ove podatke BIHAMK je prikupio od nadležnih MUP-ova u BiH.

OGLAS

Izvješća o stanju sigurnosti u prometu uglavnom se na svim nivoima vlasti “primaju k znanju”.

OGLAS

Podatak BIHAMK-a svjedoči i kako se samo tokom prošle godine na bh. cestama dogodilo ukupno 31.321 prometnih nezgoda.

U prošlogodišnjim nesrećama poginule su 222 osobe, od kojih 116 u FBiH, 100 u RS-u, a šest u Brčko distriktu.

Posljedice prometnih nesreća u BiH u prošloj godini bilježe se i kod 1.554 osobe koje su zadobile teže tjelesne povrede, dok je 8.704 osoba pretrpjelo lakše tjelesne povrede.

Veliki broj prometnih nezgoda na našim putovima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa prometne kulture i većeg broja sudionika u prometu.

,,Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na putovima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja nezgoda, a potom slijede prometne nezgode nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u prometu, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje prometne signalizacije, itd. Među pogreškama vozača u gradskim uvjetima prometa treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila, kao i nepoštivanje prvenstva prolaza – stoji u Izvješću BIHAMK-a za prošlu godinu.

U 24.091 prometnoj nesreći u prošloj godini načinjena je materijalna šteta.

Najveći broj prometnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim, lokalnim, pa regionalnim putevima. Najveći broj prometnih nezgoda na području Federacije BiH u 2022. godini dogodio se na području Županije Sarajevo, sa sudjelovanjem od oko 39,26 %, zatim slijede Tuzlanska županija sa sudjelovanjem od oko 13,76 %, Zeničko-Dobojska županija sa sudjelovanjem od 12,26 %, Unsko-sanska županija sa sudjelovanjem od 10,58 %, Hercegovačko-neretvanska županija sa susjelovanjem od 8,20 %.

,,Tokom 2022. godine registrirano je 1.083 nezgoda više u odnosu na 2021. godinu. Broj nezgoda sa poginulim I povrijeđenim osobama je povećan za 299 nezgoda . Prema navedenim podacima možemo zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2022. godine događalo u prosjeku nešto više od 85 prometnih nezgoda, od toga blizu 20 prometnih nezgoda sa poginulim ili povrijeđenim osobama”, navodi se između ostalog u izvješću BIHAMK-a.

Oglasi
LM