viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.01.24 @ 17:56

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je po žurnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Davor Bunoza je kazao sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u produžava se rok za formiranje Odjela za integritet na dodatnih 90 dana, a još u tri članka ispravljaju neke tehničke stvari.

OGLAS

Zastupnici nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH razmatra po žurnom postupku, nego su odlučili da ga razmatraju u skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

OGLAS

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasovanja upućen Kolegiju Doma na usuglašavanje.

OGLAS

Zastupnici danas, u drugom krugu glasovanja, nisu prihvatili da se Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač Denis Zvizdić, razmatra po skraćenom postupku.

Također u drugom krugu glasovanja nisu prihvatili da se po skraćenoj proceduri razmatra ni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač Nihad Omerović.

Ova dva prijedloga zakona bit će razmatrana u redovnoj proceduri.

Zastupnički dom je usvojio Izvješće o provođenju zakona iz nadležnosti Središnjeg Izbornog povjerenstva BiH u 2022., ali nije usvojeno Izvješće о provođenju Općih izbora 2022., čiji je podnositelj Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Usvojeni su Izvješće o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2019. godinu i Izvješće o realizaciji izdatih isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2019. godinu, čiji je podnositelj Vijeće ministara BiH.

Zastupnički dom je usvojio i Izvješće o provedenoj reviziji učinka o temi: „Aktivnosti institucija BiH na pripremi i nadzoru provođenja planova integriteta“;  Izvješće o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Aktivnosti institucija BiH na osiguravanju rodne ravnopravnosti“, kao i Izvješće o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Uvođenje softverskih rješenja“.

Usvojeno je i Godišnje izvješće iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja BiH za 2022. godinu.

Zastupnička inicijativa Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu javnog sustava obavještavanja o nestanku djece „Amber alert“ na teritoriji BiH nije dobilo potrebnu entitetsku većinu glasova pa je upućeno Kolegiju Doma na usuglašavanje.

Zastupnici su dali suglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i memoranduma.

Oglasi
LM