viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.10.23 @ 08:07

– Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je u Tbilisiju na 2. zajedničkom radnom sastanku visokih dužnosnika  Zapadnog Balkana i Gruzije, povodom drugog kruga zajedničkih konzultacija s ciljem podizanja razine suradnje o integraciji u EU.

Brkić je tijekom svog obraćanja istaknuo da je Bosna i Hercegovina čvrsto opredijeljena za nastavak ispunjavanja uvjeta na putu ka članstvu u EU, te da je dodjela kandidatskog statusa našoj zemlji značajan iskorak koji daje novu dimenziju odnosima BiH i EU, kao i motiv za maksimalnu angažiranost institucija Bosne i Hercegovine nadležnih za pitanja europskih integracija.

OGLAS

Osvrnuo se i na Ekonomsko-investicijski plan za Zapadni Balkan koji ima za cilj da potakne dugoročni ekonomski oporavak regije, potom Europski zeleni plan, te je govorio o važnosti koju Bosna i Hercegovina pridaje dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj suradnji, priopćeno  je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

OGLAS

Zamjenik Brkić je izrazio nadu da će EU prepoznati napredak koji je naša zemlja postigla i što prije donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora, a najkasnije do kraja 2023. godine.

OGLAS

– Proširenje EU na zemlje regije je ključno za očuvanje stabilnosti i prosperiteta, kao i jačanje demokracije i vladavine prava, kako u regiji tako i u cijeloj EU – kazao je Brkić.

Tijekom boravka u Tbilisiju Brkić je održao predavanje gruzijskim studentima na Informacijskom centru za NATO i EU na temu “Put Zapadnog Balkana prema članstvu u EU, izazovi i očekivanja zemalja na tom putu.”

Brkić je tom prilikom govorio o značaju summita u Solunu održanog 2003. godine, kada je Europska unija dala obećanje regiji  Zapadnog Balkana o pristupanju što je, nakon rata u Bosni i Hercegovini 1990-tih, odigralo ključnu ulogu u integraciji našeg društva i fokusiranju na proces integracija. Pored evidentnog napretka koji je BiH postigla u posljednja dva  desetljeća provodeći značajne zakonodavne i institucionalne reforme, posebno u oblastima vladavine prava i reforme pravosuđa, zamjenik je ukazao i na brojne izazove koje donosi stagnacija politike proširenja EU u određenom trenutku našeg puta prema EU.

Stoga je napomenuo važnost ispunjenja “solunskog obećanja” kao ključnog za postizanje trajnog mira, harmonizaciju regionalnih standarda i poticanje suradnje na cijelom Zapadnom Balkanu. Zamjenik Brkić je naglasio da je ulazak u EU ključan za budućnost Bosne i Hercegovine, jer je to put koji obećava prosperitet, stabilnost i dublju integraciju, od čega korist ima ne samo Bosna i Hercegovina, već i šira regija. 

Oglasi
LM