viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.06.22 @ 08:51
OGLAS

Stanić kaže kako se procjenjuje da nekoliko tisuća građana Crne Gore koristi ulje od cannabisa po preporuci ili vlastitoj želji kako bi liječili kancer, alchajmerovu i parkinsonovu bolest te čitav niz psihičkih i fizičkih oboljenja

Pred crnogorskim sastupnicima uskoro će se naći dvije inicijative, jedna za legalizaciju ulja cannabisa u medicinske svrhe, a druga, osim u medicinske, obuhvaća i legalizaciju konzumiranja marihuane, piše Radio Slobodna Europa.

OGLAS

Ovo pitanje prvi put je otvoreno u Crnoj Gori, a javnost je podijeljena oko obje inicijative.

OGLAS

Prva inicijativa

OGLAS

Zakon o legalizaciji upotrebe ulja cannabisa u medicinske svrhe predložila je vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) koja smatra da treba pomoći građanima koji se bore protiv kancera i teških bolesti, da pod liječničkim nadzorom koriste ulje cannabisa.

Glasnogovornik SDP-a Mirko Stanić za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da postoji potpora u parlamentu za usvajanje ovog zakona:

,,Mislim da ćemo imati široku potporu za predlog Zakona koji je u završnoj fazi. Konsultiramo se sa stručnjacima da Zakon ostvari cilj, pomogne ljudima koji imaju potrebu za uljem kao lijekom, a da istovremeno imamo ozbiljnu kontrolu od zloupotrebe”.

Stanić kaže da se procjenjuje da nekoliko tisuća građana Crne Gore koristi ulje od cannabisa po preporuci ili vlastitoj želji kako bi liječili kancer, alchajmerovu i parkinsonovu bolest te čitav niz psihičkih i fizičkih oboljenja. ,,Želimo da tu oblast reguliramo poput zemalja koje su to uspješno uradile”. Upitan kako će kontrolirati proizvodnju i distribuciju ulja od cannabisa, Stanić kaže da se to ne može riješiti samo predloženim Zakonom o legalizaciji ulja od cannabisa.

,,Postoji zanimanje za industrijsku proizvodnju konoplje i cannabisa od kojeg bi se pravilo ulje. Potrebno je donijeti podzakonske akte kako bi ova oblast bila regulirana. Tražimo doktorsku kontrolu, za doziranje i primjenu ulja od cannabisa, što sada građani sami procjenjuju”.

Potporu ideji legalizacije cannabisovog ulja u medicinske svrhe dale su vladajuće Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka i Građanski pokret Ura.

Druga inicijativa

Peticiju za dekriminalizaciju marihuane u Crnoj Gori koju je inicirala nevladina organizacija Legalizuj.me, potpisalo je 6.450 građana.

To je dovoljno da se u Skupštini Crne Gore inicira legalizacija marihuane kako u medicinske, tako i u “rekreativne” svrhe.

Predstavnik organizacije Legalizuj.me Nikola Banović kaže za RSE da cannabis mora da se dekriminalizira, jer bez toga neće biti moguća ni legalna upotreba cannabisovog ulja.
On se zalaže za regulaciju tržišta cannabisom, odnosno kontrolu kvaliteta, prodaje, konzumacije i uzgoja.

,,Zalažemo se da se pušenje cannabisa obavlja na točno određenim lokacijama, kao što su cannabis klubovi i da se konzumira kod kuće. Predložili smo i da se uzgaja kod kuće i to do četiri biljke. Želimo da osiguramo medicinsku potporu za ljude kojima je to potrebno u liječenju najtežih bolesti”, pojašnjava Banović.

Liječnička struka poziva na oprez

Legalizacija onoga što se sada tretira kao opojna droga ili psihoaktivna supstanca je isključivo pitanje struke i ta problematika nije tako jednostavna kao što se predstavlja, upozorava za RSE doktor Danilo Jokić, direktor Doma zdravlja u Podgorici i subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Poštujući peticiju potpisanu od preko šest tisuća građana, Jokić kaže da se može govoriti o legalizaciji u medicinske svrhe, a da za legalizaciju marihuane u cilju uzgajanja i konzumiranja neće biti raspoloženja u Skupštini Crne Gore.

,,Kao liječnik mogu da kažem da danas imamo toliko medicinskih proizvoda koji mogu da saniraju bolove da nema potrebe da se uvode (legaliziraju) bilo kakve psihoaktivne supstace”.

On smatra da zbog malog broja stanovnika i malog broja oboljelih od teških bolesti, Crna Gora ne mora da ulazi u priču o legalizaciji i proizvodnji psihoaktivnih supstanci.

,,To možemo da uvozimo od renomiranih firmi, jer se radi o malim količinama”, kaže Jokić.

Izražava i sumnju da se iza priče o legalizaciji supstanci krije mogućnost zloupotrebe:

,,Čim nešto stavite u legalne tokove, koliko god da je zakonska regulativa dobra, uvijek imate mogućnost zloupotrebe. Pominje se samostalno uzgajanje, mogućnost konzumiranja od 40 grama mjesečno… Bojim se da je to već prostor za jednu strašnu zloupotrebu i da ne postoji represivni aparat u Crnoj Gori koji bi to mogao da kontrolira.”

Jokić kaže da po ovom pitanju treba dati prednost struci, a da ujedno građani imaju pravo da ne razumiju. Podsjeća da u Crnoj Gori danas postoji registar zavisnika.
,,Stavljanjem u promet navedenih supstanci samo ćemo zakomplicirati problem”, zaključuje Jokić.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM