viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.08.23 @ 08:50

Stručnjaci su zabrinuti kako bi zbog više faktora moglo doći do novih povećanja cijena hrane u idućim mjesecima, nakon što je objavljeno kako su cijene riže trenutno najviše u posljednjih 12 godina. Ovaj rast posljedica je zabrane izvoza riže koju je nametnula Indija, povlačenje Rusije iz inicijative za žitarice Crnog mora, ali i meteorološkog fenomena El Nina zbog kojih su vodeći proizvođači u Aziji trenutno u problemima.

,,Globalna cijena riže je posebno zabrinjavajuća. Jasno je kako će se nestabilnost cijena hrane nastaviti u idućim mjesecima”, mišljenja je viši direktor Azijske banke za razvoj Qingfeng Zhang. Prema pisanju CNBC-a, inflacija je posljednjih mjeseci bila umjerena u Aziji, izuzev Indije, no to bi se moglo promijeniti zbog fenomena El Nina koji se pojavio po prvi puta u sedam godina. 

OGLAS

Naime, povećanje temperatura mora na istočnom i središnjem Pacifiku uzrokovalo je nestabilno vrijeme diljem svijeta, pa tako i u Kini. Osim toga, proizvodnju su dodatno pogoršale prijetnje od poplavi u tri kineske provincije koja inače državu opskrbljuje s jednom četvrtinom potreba za rižom.

OGLAS

 

Osim toga, sušni uvjeti El Nina kasnije ove godine bi mogli donijeti posljedice za usjeve riže u Aziji. Tajland, inače drugi najveći proizvodač riže u svijetu, sada već potiče svoje farmere da smanje usjeve kako bi uštedjeli na vodi. Isti problemi mogli bi utjecati i na proizvodnju palminog ulja u Malaziji i Indoneziji, kao što bi mogli i na ječam i žito u Australiji.

OGLAS

Ranije se ovakvo povećanje cijena hrane dogodilo između 2010. i 2012. kada se procjenjivalo da je 30-postotno međunarodno povećanje cijena hrane dovelo do povećanja cijena riže za 10 posto u Aziji, što je nekim državama smanjilo BDP za 0.6 posto. Prema procjenama ADB-a, to je značilo da je povećanje cijena u to vrijeme 64.4 milijuna Azijaca pogurnulo u siromaštvo. 

,,Cijene su definitivno porasle, što je pridonijelo panici zbog koje ljudi još dodatno kupuju zalihe hrane. Međutim, kada se pogleda ukupna ponuda i potražnja, azijske zemlje su u poziciji da mogu prebroditi ovaj šok na tržištu”, mišljenja je ekonomistica Erica Tay. 

Dodala je i kako Kina tek 1 posto ukupnih zaliha riže uvozi, i to većinom iz Vijetnama, tako da zabrana izvoza riže koju je nametnula Indija na nju zapravo nema velikog utjecaja. ,,Ovo je još jedna od posljedica Covida. Zemlje shvaćaju da moraju biti pripremljene na ovakve nestabilnosti. U posljednje tri godine su naučile gomilati zalihe”, dodala je Tay. 

Oglasi
LM