viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.10.23 @ 07:35

Predstavnici nekoliko članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine prisustvovali su jučer sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanske županije gdje ih je primio resorni ministar Advan Akeljić.

Poseban akcent stavljen je na na pitanje produljenja rokova ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) na području ove županije. “Prema našem mišljenju, ovakve odluke predstavljaju kupovinu vremena za investitore ovih štetnih elektroenergetskih objekata, dajući im dodatno vrijeme za betonizaciju naših rijeka. Postoje slučajevi gdje su rokovi za izgradnju pojedinih mHE, zaključenjem aneksa na ugovore, produženi i po četiri ili pet puta, pri čemu investitori nisu započeli bilo kakve konkretne aktivnosti. Umjesto da institucije, koristeći tu činjenicu, raskinu predmetne ugovore bez bilo kakvih konsekvenci, oni su, po pravilu, izlazili u susret investitorima produžujući rokove. Upravo na ovakvu situaciju nailazimo u slučaju mHE “Babanovac”, čija je izgradnja planirana na gornjem toku rijeke Ugar. O ovom pitanju smo posebno razgovarali na sastanku, pri čemu smo iznijeli jasan zahtjev: Vrijeme je da prestane praksa produženja rokova iz ugovora i uvaži protivljenje lokalne zajednice u pogledu realizacije ovog projekta“, navele su iz Udruge Hrabre žene Kruščice.

OGLAS

Kada je riječ o dvije mHE čija je izgradnja planirana na rijeci Kruščici, to je gotova priča nakon brisanja predmetnih objekata iz Prostornog plana. Po svemu sudeći u slučaju Kruščice više neće biti produžavanja rokova iz ugovora, odnosno to je gotova priča – Kruščica je spašena, navodi se u priopćenju.

OGLAS

Akeljić je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ovakvog tipa sastanka i pozvao predstavnike Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine da mapiraju slučajeve u kojima postoje osnovi za raskid ugovora, odnosno dostave argumentaciju preciznu pravnu argumentaciju.

OGLAS
Oglasi
LM