viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.02.23 @ 07:34

Turska je objavila novu brojku poginulih. U potresu na teritoriju Turske poginulo je najmanje 2316 ljudi. 13.293 je ozlijeđenih. Hitne službe objavile su da je dosad spašeno 7340 ljudi. Ukupan broj poginulih u Turskoj i Siriji sada iznosi 3609.

Očekuje se da će broj mrtvih i ranjenih i dalje rasti.

OGLAS

Naknadni potres, koji se zbio oko 11.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, imao je magnitudu od 7,5, što je snaga za koju znanstvenici kažu da se u svijetu dogodi samo dvadesetak puta godišnje.

OGLAS

Činjenica da su dva potresa razorne snage u tako kratkom vremenu pogodila udaljeno i uglavnom nerazvijeno područje naglašava razmjere izazova s kojima se suočavaju spasioci u Turskoj i Siriji.

OGLAS

Dužnosnici su izbrojali više od 150 naknadnih potresa nakon onog jutrošnjeg. Upozorili su da će podrhtavanje tla trajati još danima.

Novi, naknadni potres izazvao je rušenje oštećenih zgrada u Diyarbakiru i obližnjim gradovima poput Kahramanmarasa.

Do njega je došlo baš kad su se preživjeli počeli vraćati u svoje stanove kako bi pokupili stvari koje bi im mogle pomoći da prežive hladnu noć koja ih čeka.

Većina regije ostala je bez plina i struje. Meteorološka služba najavila je kišu i susnježicu diljem jugoistočne Turske.

Na ulicama prekrivenim ruševinama povremeno se pojavi koji tračak nade i izrazi radosti kad spasioci pronađu žive.

Tako su turska televizija i društveni mediji u ponedjeljak prenijeli vijest da je jedno dijete živo izvučeno ispod gomile velikih betonskih ostataka.

Televizija NTV prikazala je djevojčicu po imenu Zehra, koja je izgledala pomalo ošamućeno i tražila je oca, kako je umotana u vunenu deku stavljena u stražnji dio vozila hitne pomoći. Vozilo ju je potom odvezlo kroz snijegom prekrivenu ulicu dok se gomila razilazila u potrazi za drugim preživjelima.

Oglasi
LM