viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.05.23 @ 17:12
OGLAS

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Zeničko – dobojske županije, Srednjobosanske, Unsko – sanske i grada Banja Luka realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Kamen“.

Pretresi stambenih i poslovnih prostorija kao i pokretnih stvari, su izvršeni na jedanaest lokacija koje su u vlasništvu osumnjičenih, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Organizirani kriminal“ iz članka 250. u vezi sa krivičnim djelima „Neovlašten promet opojnim drogama“ iz članka 195, „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene“ iz članka 193. i „Pranje novca“ iz članka 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

OGLAS

Slobode su lišene četiri osobe, koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

OGLAS

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dva kilograma opojne droge skank, jedno putničko motorno vozilo, pištolj sa pripadajućom municijom, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena naprijed navedena krivična djela.

OGLAS

Operativna akcija „Kamen“ realizirana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovie, pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u suradnji sa policijskim službenicima Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e u ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni u periodu od 2019. godine do danas izvršila isporuke većih količina opojne droge i to oko 300 kilograma opojne droge speed, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu speed, 42 litra amfetaminskog ulja kao i četiri veće kese opojne droge ekstazi ( od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra). Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja su vršene kako iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju tako i iz Europske unije u Bosnu i Hercegovinu, čija vrijednost se izražava u višemilijunsk iznosima.U navedenom predmetu je ostvarena međunarodna suradnja sa policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske. Također, pribavljene su i komunikacije preko Sky aplikacije i provedene i druge istražne mjere i radnje

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM