viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.11.21 @ 11:38

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, potvrđeno je jutros iz Tužiteljstva BiH.

Kako se navodi u priopćenju, optuženi se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao dužnost ministra obrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio. Riječ je o planu izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme. Naime, u optužnici se navodi da je Cikotić, potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora.

OGLAS

Izmjenama ugovora je poduzeću “Scout” d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije koji su bili predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, omogućio izvoz oružja i municije višeg kvaliteta i potražnje na tržištu. Na taj način je oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, a i drugima je pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu.

OGLAS

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra obrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu po proračun BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti iz člana 220. Kaznenog zakona BiH. Tužiteljstvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

OGLAS

Cikotić je rođen 1964. godine u Ivangradu, Crna Gora, a državljanin je BiH.

Oglasi
LM