OGLAS
Vrijeme objave: 10.08.23 @ 10:43
OGLAS

Nakon što su donacije hrane oslobođene plaćanja PDV-a jednoglasnom potporom u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, vrijeme je da se ova zakonska izmjena sprovede u praksi.

OGLAS

Dopune zakona o PDV-u koje se odnose na neoporezivanje donacija u hrani objavljene su u Službenom glasniku krajem lipnja. Tako je Upravi za neizravno oporezivanje BiH ostavljen rok od 60 dana da pripremi podzakonski akt, koji ističe. Kada je očekivati da zakon bude u primjeni?

Primjena zakona, nadaju se u udrugama i javnim kuhinjama koje hrane socijalno ugrožene građane BiH, mogla bi biti moguća već u rujnu. Za to su potrebni podzakonski akti. UIO BiH sačinila je Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o primjeni Zakona u PDV-u , te se nalazi u procesu javnih konsultacija, koje završavaju 11. kolovoza.

OGLAS

,,UIO je zatražila i mišljenje od Direkcije za europske integracije BiH vezano za ovaj podzakonski akt, jer ovaj podzakonski akt mora dobiti i pozitivno mišljenje pomenute direkcije. Čim budu ispunjene sve pomenute pretpostavke, UIO će Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o primjeni Zakona u PDV-u u BiH proslijediti Upravnom odboru UIO na usvajanje, nakon čega ide objava tog akta u Službenom glasniku BiH i početak njegove primjene”.

OGLAS

Inicijatori zakona su Fondacija Mozaik, uz potporu pojedinih državnih parlamentaraca. Iz Mozaika navode slali su Upravi i svoje prijedloge za poboljšanje regulative, prenosi BHRT.

OGLAS

,,Moj stav je da to treba uradiiti upravo onako kako smo dogovorili sa upravom na najednostavniji, najfunkcionalniji i transparentnan način pa kroz vrijeme unaprijeđivati pravilnik, ali sada da krene ovaj proces onako kako je zakon rekao”, poručuje Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH.

Za Udruženje Pomozi.ba primjena zakona bi značila mnogo, jer samo ovo udruženje na dnevnom nivou podijeli 1000 obroka, a pored toga imaju i 1000 korisnika kojima doniraju pakete sa prehrambenim proizvodima svakog mjeseca.

,,Nama se javljaju već kompanije koje su zainteresirane za doniranje hrane, također postoji veliko zanimanje naših stalnih partnera, kompanija koje nama inače doniraju određenu količinu hrane za još većim donacijama. Dakle svi oni koji su ranije bili u mogućnosti da doniraju određeni iznos nakon primjene ovog zakona će moći donirati još veće količine”, ističe Maja Arslanagić, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba.

,,Činjenica je da ovako zemlja siromašna baca hranu je strašno loše, a opet s druge strane ljudi nemaju od čega da žive tako da mislim da je ovo nešto pravo dobro”, tvrdi Miroslav Subašić, predsjednik UG “Mozaik prijateljstva” Banja Luka.

Iz UIO uvjeravaju- oslobađanje od plaćanja PDV-a na hranu koja se donira, a koja je pred istek roka, trebalo bi da bude do 8. rujna ove godine, jer je evidentno u našoj zemlji je sve veći pritisak na javne kuhinje, jer je sve više gladnih građana, prenosi BHRT.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM